startfoto Vi-Tec

Wijnbouwbeurs Vi-Tec trekt 1500 geïnteresseerden

23 oktober 2023

Afgelopen weekend zakten zo’n 1500 geïnteresseerde wijnbouwers en wijnliefhebbers af naar Waregem Expo. Daar vond Vi-Tec ’23 plaats, de enige wijnbouwbeurs in de Benelux voor hobbyisten, semiprofessionele én professionele wijnbouwers. Op de Boerenbondstand kregen we veel vragen van leden en niet-leden rond onze werking, onder meer over de werkgroep Wijnbouw.

Vi-Tec is een tweejaarlijkse ontmoetings- en netwerkopportuniteit voor de bredere gemeenschap van wijnbouwers en wijnbouwers in de Benelux. De vakbeurs werd georganiseerd door de vzw WOW (Wijnbouwers Oost-West). De 181 leden van WOW zijn verspreid over Oost- en West-Vlaanderen, die in totaal zo’n 200 ha wijngaarden hebben en iets meer dan 8000 hectoliter wijn produceren.
“We zijn zeer tevreden met deze tweede editie, vooral omdat onze 60 standhouders blij zijn met de profielen en het aantal bezoekers. Het zijn bijna uitsluitend wijnbouwers/wijnmakers, die doelgericht navraag doen bij de standen voor diensten, producten en materialen. Dat maakte het een efficiënte beurs voor de standhouders”, vertelt WOW-voorzitter Guy Wollaert. “Verder zijn we ook heel tevreden over de wine bar op de beurs. Daar konden we met veel succes 27 wijnen van onze leden aanbieden. De wine bar werkt ook als een perfecte netwerklocatie voor alle bezoekers/wijnbouwers.
 

fqdfd
Boerenbond informeert en adviseert

Ook Boerenbond was present op Vi-Tec. “Vorig jaar namen we deel aan de eerste editie, die omwille van het coronavirus een jaar was uitgesteld. We vinden het heel belangrijk om met Boerenbond op de beurs aanwezig te zijn, omdat wijnbouw een sector in opgang is en zowel leden als niet-leden heel veel vragen hebben rond dit thema”, vertelt Philippe Masscheleyn, manager Marcom bij Boerenbond. “We spraken heel wat leden en niet-leden op onze stand en gaven er antwoord op concrete adviesvragen en uitleg over de werking van onze organisatie, sectorale dossiers, de werkgroep Wijnbouw ... De wijnbeurs is een ideaal moment voor de groeiende sector om elkaar te leren kennen. Zo weten wijnbouwers waar ze terechtkunnen en worden er samenwerkingen geïnitieerd”, vult tuinbouwconsulent Erika Buggenhout aan.
 

qffd
qfdf
Mooi effect met natuurlijke bladmeststof

Een van de 60 standhouders was Agrasoul, die op Vi-Tec KEY11235 voorstelde, de eerste ‘energetisch gecodeerde’ 100% natuurlijke bladmeststof op basis van gemicroniseerd calciet. “Ons product, opgelost in water en verneveld op het blad, verhoogt de weerstand tegen ziekten en abiotische stress, verbetert de opname van voedingsstoffen en vermindert de waterbehoefte met 30 tot 50%”, aldus Katia Welvaert van Agrasoul.
Rundveehouder Dirk Demeyere, die in Mannekensvere (een deelgemeente van Middelkerke) een bedrijf met een 250-tal dikbillen uitbaat, is alvast overtuigd van de voordelen van het product. “Op een wijnbouwcursus die ik volgde stelde Katia het product voor. Twee jaar geleden besloot ik het in een referentiestrook van mijn veldbonenteelt te gebruiken. Ik stelde vast dat de met KEY11235 behandelde veldbonen in diameter groter waren en gelijkmatiger van vorm dan de onbehandelde. Ook in mijn mengteelt veldbonen-triticale zag ik een mooi resultaat (zie foto hiernaast). Opvallend was dat de behandelde bonen ook een week langer houdbaar waren. Ik probeerde het product ook op tarwe, maar daar zag ik geen onmiddellijk effect.”
De volgende editie ligt nog niet vast, maar de organisatoren mikken momenteel op 2025.
 

qff
dsqfsdf