Welke invloed heeft klimaatverandering op onze perenteelt?
In zes klimaatkoepels van de Ecotron Hasselt University in Maasmechelen werden twaalf Conference-perenbomen geplaatst om onderzoek te voeren naar de impact van de klimaatverandering op de perenteelt. In drie van de zes koepels wordt het klimaat gesimuleerd zoals dat in 2040 zal zijn.
Het wetenschappelijke onderzoek naar de gevolgen van de klimaatverandering zal drie jaar duren en wordt begeleid door het Vlaams Centrum voor Bewaring van Tuinproducten (VCBT) en pcfruit. Het onderzoek in toponderzoekscentrum Ecotron maakt deel uit van het grotere QPear-project van het VCBT, dat gefinancierd wordt door Vlaio (90%) en de fruitsector (10%).
Coördinator VCBT volgt in dit project het gedeelte kwaliteit en bewaring op en werkt samen met UHasselt (Ecotron-deel) en pcfruit (teeltaspecten). “We onderzoeken de kwaliteit, productie en groei van de peren en analyseren de samenstelling van de bodem”, verduidelijken professoren Nadia Soudzilovskaia en François Rineau van de UHasselt.
Perenbomen in klimaatkoepels
Voor dit onderzoek haalde pcfruit twaalf perenbomen uit de Haspengouwse grond en plaatste ze in zes klimaatkoepels van de Ecotron. In drie koepels simuleren de onderzoekers het klimaat van 2040. Hiervoor baseren ze zich op gedetailleerde klimaatmodellen, die werden uitgewerkt door onderzoekers van de VUB.
De onderzoekers verwachten dat het in 2040 twee tot drie graden warmer zal zijn dan nu en dat we ook meer te maken zullen krijgen met extreme weersomstandigheden. In Maasmechelen gaan ze uit van het worstcasescenario, waarbij er geen verlaging van de CO2-uitstoot zal zijn.
Bewaaromstandigheden aanpassen
In België worden andere problemen in de bewaring verwacht dan in Zuid-Europa. “We denken dat we de bewaaromstandigheden van onze Conferenceperen zullen moeten aanpassen, omdat ze geteeld zullen moeten worden in warmere omstandigheden. Zo zouden telers de temperatuur of de zuurstofconcentraties in bewaarcellen bijvoorbeeld wat kunnen bijstellen”, legt Ann Schenk van het VCBT uit.
Fruitkwaliteit en bodemanalyse
In de drie overige koepels wordt het huidige klimaat gesimuleerd, om zo het verschil tussen de perenbomen te kunnen analyseren. De onderzoekers zullen kijken naar de kwaliteit en productie van het fruit, de groei van de peren en op microscopisch vlak de invloed van de klimaatverandering op de bodem analyseren. Ze willen ook te weten komen welke schimmels en ziektes kunnen voorkomen.
Grote meerwaarde in onderzoeksproject
Ook pcfruit ziet een grote meerwaarde in dit luik van het onderzoeksproject. “België zit jaarlijks in de top 3 wat betreft de perenexport in de wereld, zeker als het gaat om ons hoofdras Conference, waarvan 52% in Limburg wordt geteeld. Investeren om na te gaan hoe de toekomst eruit moet zien, is dus erg belangrijk”, aldus Limburgs gedeputeerde voor Landbouw en voorzitter van pcfruit Inge Moors. “In dit project zullen we de peer van 2040 zien hangen en kunnen we nagaan hoe we de teelt hieraan moeten aanpassen. Zo kunnen we de telers voorbereiden op de toekomst.”
Perenbomen passen zich aan leefomgeving aan
“We gaan ervan uit dat perenbomen goed bestand kunnen zijn tegen de klimaatopwarming en dat de warmere temperaturen positieve effecten hebben op het fruit”, aldus professor Nadia Soudzilovskaia. “Maar we zijn daar niet zeker van en er kunnen ook onvoorziene omstandigheden zijn, zeker voor wat in de bodem gebeurt en de ziektes die zich daar kunnen ontwikkelen.”
De geplante perenbomen zullen zich het eerste jaar nog moeten aanpassen aan hun nieuwe leefomgeving. De eerste resultaten van het QPear-project in Maasmechelen worden over twee jaar verwacht. Een mooi filmpje over het onderzoeksproject vind je via onderstaande website.
Bron: Belga en Universiteit Hasselt/foto's Universiteit Hasselt.
Bekijk hier ook de reportage op TV Limburg.