Stessel

“We verkopen niets waar we niet 100% in geloven”

6 september 2023

Ze zijn maar liefst met 50, de bedrijven die op zondag 17 september deelnemen aan Dag van de Landbouw. Ook Pieter Stessel en Jessie Bosmans van ‘t Waterbos in Veltem-Beisem zetten hun deuren open voor het grote publiek. Al zijn de deuren van dit rundveebedrijf met hoevewinkel nooit écht gesloten, want klanten weten hun het hele jaar door te vinden. “Dag van de Landbouw is voor ons een dag van klantenbinding en een gelegenheid om het verhaal achter onze producten te kunnen vertellen”, klinkt het enthousiast.

Dit wordt de derde deelname van ‘t Waterbos aan Dag van de Landbouw, maar daarom is het niet minder speciaal. “In 2003, toen we onze beenhouwerij net hadden opgestart, deden we voor het eerst mee”, vertelt Jessie. “Tien jaar later kwam er een tweede deelname om wat meer bekendheid te verwerven voor ons pas opgestarte hoevewinkeltje en nu, nog eens 10 jaar later, voelen we dat we opnieuw nood hebben aan een dag om te connecteren met het grote publiek. Niet enkel om commerciële redenen, al is het zeker een feit dat Dag van de Landbouw onze bekendheid telkens een boost geeft, maar vooral om even tijd te maken om de consument het verhaal achter hun voedsel te leren kennen.”

Tijd om te vertellen

Wie langskomt in de ruime hoevewinkel van Pieter en Jessie krijgt de vrijheid om ook een kijkje te nemen op de boerderij. “Maar we merken dat veel mensen niet verder durven gaan dan de eerste stal, en wij hebben door de drukte van de dag ook niet de mogelijkheid om uitleg te geven”, vertelt Jessie. “Dag van de Landbouw is daarom een dankbare gelegenheid om stil te staan bij hoe voedsel gemaakt wordt en welke inspanningen we dagelijks leveren.”

Hard gaan

Het verhaal van dit gepassioneerde koppel begint in 2003, toen Pieter en Jessie elkaar leerden kennen. Pieter had toen het bedrijf van zijn ouders al overgenomen en startte ook de hoeveslagerij op. “Na de voedselcrisissen in de jaren 90 was de prijs voor rundvlees sterk gedaald en de afzet van ons eigen rundvlees via de korte keten was een manier om het bedrijf rendabeler te maken. Ik besloot dat het tijd was om te professionaliseren en dus hebben we geïnvesteerd in een vleesatelier voor het versnijden van zelfgekweekt rundvlees”, vertelt Pieter. “In 2007 is ook Jessie mee in het bedrijf gestapt en vanaf toen is het hard gegaan voor ons. We kregen drie kinderen, verdubbelden het aantal dieren naar 200 en breidden de akkerbouwtak uit.”

Stessel
Stessel
De lat ligt hoog

Vandaag is landbouwbedrijf ‘t Waterbos uitgerust met een hoevewinkel waarin niet enkel eigen rundvlees en zelfgeteelde aardappelen verkocht worden, maar ook aangekocht varkensvlees en groenten. “We zijn fier op onze producten en hanteren hoge kwaliteitseisen. Zo kunnen de kalveren nog vier à vijf maanden drinken bij de koe, slachten we enkel vrouwelijke dieren en hebben alle dieren weidegang. En de lat ligt evengoed hoog voor de producten die we elders aankopen”, weet Jessie. “Ik kan niets in de winkel verkopen waar ik niet 100% achtersta.”

Kleinere pakketten

Over de jaren heen hebben Pieter en Jessie het aankooppatroon van hun klanten zien evolueren. “Vroeger had elk gezin bij wijze van spreken twee of drie diepvriezers in huis, en die staken ze voor de winter vol met grote vleespakketten. Die tijd is duidelijk voorbij. Korte keten is nog steeds een goed draaiend model, maar je merkt vandaag dat mensen geen grote bedragen willen uitgeven en eerder kiezen voor kleinere hoeveelheden. We hebben ons aanbod hier dus ook op afgestemd”, aldus Pieter.

Meer weten over de deelnemende bedrijven op Dag van de Landbouw op 17 september? Neem een kijkje op www.dagvandelandbouw.be.

Stikstof leeft

Aan contact met de consument is er op dit bedrijf dus geen gebrek, en toch beseffen Pieter en Jessie dat een evenement als Dag van de Landbouw vandaag meer dan ooit nodig is. “We merken dat klanten soms bepaalde vooroordelen hebben of dat er misvattingen zijn. Vaak is dat uit pure onwetendheid en gaat het om kleine dingen die voor ons evident zijn, maar waar niet-landbouwers totaal geen weet van hebben.” Ook het stikstofprobleem leeft duidelijk bij de bezoekers van ‘t Waterbos. “We krijgen regelmatig de vraag of ons bedrijf ook in de problemen zit”, zegt Jessie. “Ik antwoord dan dat we een oranje bedrijf zijn en dat we, als dit beleid wordt voortgezet, in de toekomst sterk bedreigd worden. Maar ik zeg er ook altijd bij dat we goede hoop hebben dat gezond verstand zal zegevieren. Als zogenaamde ‘voorbeeldbedrijven’ waar de keten zo kort is als bij ons al geen toekomst meer hebben, waar zijn we dan mee bezig?”

Bedrijfsfiche

  • Pieter Stessel (46) en Jessie Bosmans (38)
  • Kinderen: Wout (15), Flore (12) en Cisse (9)
  • Bedrijf: rundvee- en akkerbouwbedrijf ‘t Waterbos met hoevewinkel
  • Locatie: Veltem-Beisem (Vlaams-Brabant)