Wat kan ik leren van een bioboer?

1 december 2022

Onze land- en tuinbouw wordt steeds meer uitgedaagd om te verduurzamen. Kunnen we iets leren van bioboeren die al geruime tijd werken met minder kunstmest en gewasbescherming? Zijn er biologische teeltpraktijken die ook interessant en toepasbaar kunnen zijn voor een gangbaar land- en tuinbouwbedrijf?

We vragen het aan adviseur Lieven Delanote van Inagro. Als onderzoeker stond hij aan de wieg van de afdeling biologische productie van Inagro. Vandaag is hij vooral actief als adviseur biologische landbouw. Zo komt hij dagelijks in contact met gangbare boeren die zoeken naar manieren om te verduurzamen. In bijberoep is Lieven ook zelf actief als landbouwer.

Vanuit dat gezond boerenverstand neemt hij ons mee doorheen een reeks technieken die al langer toegepast worden in bio, zoals niet-kerende grondbewerking en mechanische onkruidbestrijding. Hoe kan je als gangbare landbouwer deze technieken inpassen in je bedrijfsvoering zonder een volledige omschakeling te maken naar bio? Hoe begin je ermee en wat zijn de voor- en nadelen op langere termijn?

Praktisch

Deze vorming, georganiseerd door de Bedrijfsgilde Kempen-Haspengouw, vindt plaats op 13 december van 20 tot 22 uur in ’t Jonckholt, Hoelbeekstraat 83 in Bilzen. Inschrijven is verplicht en kan via www.boerenbond.be/opleidingen of 016 28 60 57.