iu

Vrijdag 29 september: Dag tegen het Voedselverlies

28 september 2023

Eetbare reststromen uit de landbouw blijven een waardevolle bron in de voedselverwerkingssector en spelen een cruciale rol in de strijd tegen voedselverspilling. Op dinsdag 26 september kwamen verschillende stakeholders uit de voedselketen samen bij de Voedselbank in Brussel. Hier staat een mobiele verwerkingsinstallatie die niet alleen fruitoverschotten maar ook groenteresten kan verwerken.

Er werd een demonstratie gegeven met klasse 2 appels. Door het gebruik van stikstofgas en een PEF-behandeling maakte de installatie een kwalitatief eindresultaat, appelsap, met een frisse kleur. In het Zerow-project (2022-2025) denkt Boerenbond mee na over hoe zo’n installatie waardevol kan zijn voor landbouwers. Naast het uitvoeren van testen met verschillende fruit- en groentesoorten wordt er ook gekeken naar mogelijke verdienmodellen voor zo’n mobiele unit.

Circulaire voedselketen

Vandaag vrijdag 29 september is het de dag tegen voedselverspilling. Het ideale moment om met zen allen na te denken over hoe we kunnen bijdragen aan een circulaire voedselketen. Door optimaal gebruik te maken van de oogst en verspilling te beperken, stimuleren we duurzaamheid in de landbouwsector. Als boer of tuinder ben je natuurlijk ook consument. Heb je in je koelkast nog wat voedselproducten liggen die binnenkort hun houdbaarheidsdatum bereiken? Neem dan hier een kijkje.

Via deze weg ontdek je snel een recept met behulp van artificiële intelligentie en laat je al het harde werk van de volledige voedselketen niet verloren gaan!

Bron: Boerenbond.