Voorzie tijd om je te laten inspireren op onze bedrijfsbezoeken
Waar moet het naartoe met mijn bedrijf? Het is een vraag waar bedrijfsleiders soms letterlijk van wakker liggen. Maar wie besluit om het roer drastisch om te gooien, kan zich maar beter goed voorbereiden. “Staar je niet blind op een bepaald model, maar kijk welke onderdelen bij jou passen”, stellen Nele Lauwers en Bart Thoelen.
Nele Lauwers is consulent Nieuwe verdienmodellen bij Boerenbond en Bart Thoelen begeleidt binnen Boerenbond bedrijven die de omschakeling naar biolandbouw willen maken. Boer&Tuinder sprak met beiden over de mogelijkheden en valkuilen.
Overschakelen naar bio, een hoeveautomaat/hoevewinkel opstarten of kiezen voor CSA? Hoe kies je een nieuwe koers?
Nele: “Het is belangrijk om je niet zomaar vast te pinnen op een model. Sta stil bij de zaken die je echt graag doet en denk na hoe je dit kan versterken in je bedrijfsmodel. Bovendien is de diversiteit binnen de nieuwe verdienmodellen alleen maar toegenomen. CSA is daar een mooi voorbeeld van. Ga dus met een open blik op pad.”
Bart: “Ieders startsituatie is anders. Nieuwkomers in de sector hebben bijvoorbeeld vaak geen toegang tot grond; terwijl conventionele landbouwers vaker aflossingen hebben lopen. Het is altijd maatwerk. Wie ben je als persoon en wat is je omgeving? Dicht bij de stad heb je andere mogelijkheden dan in landelijker gebied.”
In welk stadium kunnen jullie iets betekenen voor mensen die iets anders willen proberen?
Nele: “We krijgen zowel mensen over de vloer die nog erg zoekend zijn, als mensen die al heel goed weten wat ze willen. Beide zijn welkom. We kunnen iedereen op weg zetten naar de volgende stap of mensen doorverwijzen naar de juiste instanties. Uiteraard moet je als ondernemer het werk zelf doen, maar wij kunnen zeker ondersteunen met heel uiteenlopende expertises. We wijzen op aandachtspunten en helpen keuzes cijfermatig in kaart te brengen.”
Bart: “Er is bovendien niet één model zaligmakend. Het is niet omdat je voor een ander model kiest, dat je per definitie een beter inkomen zal hebben. Cijfers wijzen uit dat dit zeker niet altijd zo is. Beter is het om naar de bouwstenen van een model te kijken en van hieruit de doorrekening te maken voor jouw bedrijf.”
Hoe begin je aan zoiets?
Nele: “Laat je inspireren. Doe mee aan bedrijfsbezoeken, zoals wij die ook organiseren. Je komt er bovendien gelijkgezinden tegen. Iedereen is aan het zoeken en mensen helpen elkaar. Iedereen zit immers in dezelfde flow.”
Bart: “Bedrijven gaan bezoeken vraagt een stevige tijdsinvestering, dus pak het planmatig aan. Het is een valkuil om mee te gaan en enkel te horen wat je wil horen. Stel vragen naar bijvoorbeeld de tijdsbesteding van de nieuwe activiteit, wie zijn de specifieke leveranciers … Zo haal je veel meer uit een bedrijfsbezoek.”
Welk effect heeft de huidige vergunningsonzekerheid op de goesting om alternatieve wegen uit te proberen?
Bart: “Ik vrees dat de animo om creatief te zijn op dat vlak toch een knauw heeft gekregen. Er heerst grote onzekerheid over wat er wél nog kan. Mensen vragen zich af of ze wel nog mogen boeren op de locatie waar ze zitten. Dat voelt heel tegenstrijdig aan met de richting die sommigen de sector willen uitsturen.
Nele: “Het is nochtans die brede diversiteit die we moeten koesteren. Diversiteit in landbouwmodellen zorgt ervoor dat we met zijn allen slimmer worden dan mocht iedereen hetzelfde doen. Wat ons betreft is er geen concurrentie tussen landbouwmodellen. Elk inspirerend idee is welkom.”
Bron: Boerenbond.
Schrijf je nu in voor onze bedrijfsbezoeken
Op verschillende locaties in Vlaanderen organiseert Boerenbond in oktober bedrijfsbezoeken aan land- en tuinbouwbedrijven die het over een andere boeg gooien. Leden Boerenbond nemen gratis deel.
Inschrijven bedrijfsbezoek Kontich
Inschrijven bedrijfsbezoek Afsnee