Vogelgriep: nieuwe besmettingen in Nederland

17 november 2023

De voorbije dagen zijn er in Nederland nog twee bijkomende besmettingen met vogelgriep vastgesteld.

Het gaat om een besmetting op een zorgboerderij in Middelie (gemeente Edam-Volendam, provincie Noord-Holland). De 180 kippen werden ondertussen geruimd. Gisteren meldde de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit dat in de gemeente Zaandam, eveneens gelegen in de provincie Noord-Holland een besmetting met vogelgriep is vastgesteld op een kinderboerderij. De 40 vogels die daar gehouden werden al geruimd. In beide gevallen is er een 3- en 10 km-zone afgebakend.

Afgebakende gebieden
cv
Ophok- en afschermplicht weer ingesteld

Binnen de 10 km zones van beide gevallen bevindt zich maar 1 braadkippenbedrijf. In de afgebakende gebieden gelden de gebruikelijke beperkende maatregelen gelden zoals een vervoersverbod voor alle vogels en broed- en consumptie-eieren vanaf een locatie met vogels. Ook geldt een verbod voor mest van vogels en gebruikt strooisel en voor andere dieren en dierlijke producten afkomstig van bedrijven met gevogelte.

Vanwege de 3 besmettingen op korte tijd heeft de Nederlandse minister van landbouw de ophok- en afschermplicht weer ingesteld voor het gehele Nederlandse grondgebied. Voor de professionele houders is er de ophokplicht en voor de niet-commercieel gehouden vogels geldt er een afschermlicht.

Vogelgriep aanwezig in meerdere landen

De voorbije weken zijn er besmettingen van vogelgriep gemeld op pluimveehouderijen in Denemarken, Bulgarije, Italië, Hongarije, Kroatië, Polen, Hongarije en Roemenië. Dat betekent dat mogelijks ook bij ons aanwezig kan zijn. In Nederland is er vorige week nog vogelgriep gevonden net boven Eindhoven en dat is niet zover van de grens met de provincie Antwerpen. Het is dan ook belangrijk dat iedereen in de sector de maatregelen op het vlak van bioveiligheid strikt volgt.

Verder slaat de vogelgriep terug toe in de VS. Zo is het virus opgedoken op legbedrijven en kalkoenbedrijven. Er wordt zelfs gevreesd voor een tekort aan kerstkalkoenen na de vele uitbraken van vogelgriep in de afgelopen maand op kalkoenbedrijven daar.