Voed mee de toekomst: de krijtlijnen in sector en omgeving

31 oktober 2023

Samen met de nieuw verkozen bestuursleden en leden willen we de komende maanden nadenken over de toekomst van land- en tuinbouw in Vlaanderen binnen 20 jaar. Want we voeden de toekomst samen!

In verschillende sessies bekijken we voor specifieke thema’s welk ambitieniveau we wenselijk zien en welk engagement we willen opnemen. In november starten we met sectorale thema’s en in december gaan we aan de slag met gebiedsthema’s. Eind november organiseren we een tweedaagse om met de omgevingsthema’s aan de slag te gaan. Wil je weten welke thema’s dat dan zijn? Neem eens een kijkje op www.boerenbond.be/voedmeedetoekomst.

Ondernemende sectoren

Op 7 november gaan we van start met onze sectorspecifieke sessies. De varkenssector in het oostelijke deel van het land bijt de spits af. De daaropvolgende dagen en weken komen ook de andere sectoren aan bod, telkens in een sessie voor de oostelijke, en één voor de westelijke kant van Vlaanderen. Voor deze sessies nodigen we graag de leden van provinciale vakgroepen en werkgroepen uit om mee te denken hoe wij de sectoren sterk kunnen maken om verder de toekomst mee te voeden.

Ben jij geen bestuurslid en wil je toch graag deelnemen aan de sessie over sectorale thema’s? Spreek je bestuur of sectorconsulent aan en informeer hen dat je graag wil deelnemen. Op die manier kunnen we er een stoel bijzetten. Je bent van harte welkom!

Het belang van omgeving

Omgevingsthema’s water, bodem, emissies, energie en klimaat zijn van groot belang voor alle sectoren binnen land- en tuinbouw. Om hierover na te denken en met voorstellen te komen, gaan we met een bus vol leden op 28 en 29 november op tweedaagse. Twee dagen lijkt misschien een serieuze tijdsinvestering, maar we zijn ervan overtuigd dat we zo tot de beste ideeën zullen komen. Ben jij lid van Boerenbond en heb jij zin om te reflecteren over omgevingsthema’s, en om mee de ambities te bepalen voor deze thema’s voor de land- en tuinbouwsector? Schrijf je dan in op onze website.

Bron: Boerenbond.

Filip Goossens, sierteler uit De Pinte en Hoofdbestuurslid

“Men heeft al lang de mond vol van maatschappelijk verantwoord ondernemen. Ik denk dat het strategietraject ons van een defensieve naar een meer proactieve attitude moet kunnen brengen. Dat is zeer belangrijk voor de sector, die maatschappelijk gezien serieus onder druk staat.”

gbbg
Bert De Keyser, groenteteler uit Sint-Katelijne-Waver en Hoofdbestuurslid

“Ik vind het heel belangrijk om onze stem te laten horen, zeker als het van onderuit komt. Dit is een unieke gelegenheid. Het is een traject dat niet elk jaar loopt. Het is nu dat we het moeten vastpakken.”

gbbg