gb

Vertical farming-industrie verzamelt voor congres in Brussel

22 september 2022

Begin deze week vond het derde wereldcongres rond vertical farming plaats in Brussel. Het thema was ‘Groener, schoner, verser, smakelijker’. We bezochten drie jonge en innoverende bedrijven die actief zijn op de Abattoirsite in Anderlecht.

Het derde jaarlijkse wereldcongres bracht exploitanten, investeerders, leveranciers en klanten van verticale landbouw samen. Op het programma stonden conferentiesessies, tentoonstellingen, bezoeken aan stadsboerderijen, netwerking met industriecijfers en de uitreiking van de Vertical Farming World Awards. Op de Abattoirsite, waar het slachthuis van Anderlecht is gevestigd, bezochten we drie spelers die actief zijn in vertical farming.

Aardbeien, altijd en overal

Technologiebedrijf Urban Harvest ontwikkelt systemen waarmee aardbeien overal geteeld kunnen worden, zonder seizoenen of gewasbeschermingsmiddelen en vol met smaak. “Duurzaamheid is een van onze belangrijkste drijfveren. Onze onderzoeksopstelling maakt gebruik van 100% lokale zonne-energie die wordt opgewekt op de Abattoirsite”, vertelt Olivier Paulus, medeoprichter van Urban Harvest.

“Onze klanten zijn onderzoekers, telers zoals BIGH (zie verder) en de nieuwe generatie vertical farmers. Duurzame productie met indoorfarmingsystemen laat telers toe om gewassen lokaal te telen. We breiden onze commerciële expansie nu ook uit naar Noord-Amerika. Onze onderzoeksinstallaties voor het telen van aardbeien zonder daglicht behoren tot de top van de wereld.”

Aquaponische stadsboerderij

BIGH staat voor Building Integrated GreenHouses. Deze speler wil een netwerk van duurzame aquaponische stadsboerderijen in de grote steden creëren. Hun Brussels Aquaponics Farm bevindt zich op het dak van de Foodmet-markthal, die deel uitmaakt van de Abattoirsite.

De boerderij bestaat uit 2000 m2 groenteteelt in openlucht (waar tomaten, aubergines, paprika, zoete aardappel en aardbeien worden geteeld) en een hightech kas van 2000 m2. Daarin worden aromatische kruiden in pot, kerstomaten en zalmforel (jaarlijks 35 ton) via het aquaponiesysteem (combinatie van vis- en plantenkweek) in een gesloten en afvalvrije cyclus gekweekt. De afzet verloopt vooral in en rond het Brussels gewest.

fvf
hnh
yuy
Grootste ondergrondse boerderij

Eclo produceert exotische paddenstoelen, microgroenten en jonge aromatische kruiden in haar 3000 m² grote site van de ‘Kelders de Kuregem’ op de Abattoirsite. Daarmee is het de grootste ondergrondse boerderij van België. Het bedrijf recycleert bierbostel van de biologische bierbrouwerij Cantillon en biologische broodresten van de Colruyt Group en Bon Pain om exotische paddenstoelen te telen. Microgroenten en kruiden worden via een verticaal kweeksysteem geteeld. Eclo werkt met de voornaamste actoren van de biologische distributie in België, met meer dan 300 biowinkels en bijna 160 lokale restaurants.

In juli haalde Eclo 4,7 miljoen euro op om begin 2023 een hightechfabriek van biologische en circulaire paddenstoelensubstraten in Villers-le-Bouillet (provincie Luik) op te starten. “Hiermee willen we een belangrijke Europese speler in de exotische paddenstoelenindustrie worden”, aldus marketingdirecteur Quentin Declerck. “We zullen vooral de Franse, Nederlandse, Zwitserse en Duitse markten bevoorraden, waar de consumptie van exotische paddenstoelen – zoals de shiitake en de eryngii (koningsoesterzwam) – elk jaar groeit.”

Meer info: www.urbanharvest.eu, www.bigh.farm, www.eclo.farm.

Bron: Boerenbond.