Versterk je landbouwbedrijf tegen de klimaatverandering

28 september 2023

Na het succesvolle verloop van het {beek.boer.bodem}-project in de Aa-vallei, zetten we ons traject voort in het afstroomgebied van de Kleine Nete, de Rode Loop en de Wamp. Boerennatuur Vlaanderen en de provincie Antwerpen helpen land- en tuinbouwers met het nemen van maatregelen die zorgen voor een efficiënt en duurzaam watergebruik in de landbouw en voor meer waterinfiltratie op landbouwpercelen. Door de infiltratie van hemelwater op strategische plekken te bevorderen, wordt er meer water vastgehouden voor gebruik tijdens droge perioden.

Streven naar een evenwicht

Binnen het project inspireert, sensibiliseert en begeleidt Boerennatuur Vlaanderen landbouwers en natuurbeheerders om op vrijwillige basis regelbare stuwen in de gracht te plaatsen, traditionele drainage op te vormen naar peilgestuurde drainage, houtsnippers in de bodem in te werken, ondergronds te irrigeren via subirrigatie en bufferstrooken aan te leggen. Bij het realiseren van de maatregelen blijft een economisch leefbare landbouw behouden en wordt het landschap versterkt. Samen streven we naar een evenwicht tussen landbouw, landschap en water.

Financiële ondersteuning

Heb jij landbouwpercelen in bovenstaand projectgebied en interesse in ons project? Wij staan klaar om al jouw vragen te beantwoorden, je door het proces te begeleiden en te onderzoeken of we je financieel kunnen ondersteunen met projectmiddelen.

Meer info

www.boerennatuur.be/bodemwater

Leen Gruyters, Boerennatuur Vlaanderen