Veehouders en EU bezorgd over EHDV

14 november 2023

Rundveehouders in Zuid- en Centraal-Europa én de Europese Commissie zijn uitermate bezorgd over de snelle verspreiding van het Epizoötische Hemorragische Ziektevirus (EHDV). Dit virus wordt overgedragen van dier naar dier door muggen. Daarmee lijkt het virus, ook wat symptomen betreft, op het blauwtongvirus. Na Italië, Spanje en Portugal, verspreidt het virus ook razendsnel in Frankrijk. En daarbij komt het steeds dichter bij België.

Epizoötische Hemorragische Ziektevirus of EHDV geeft ongeveer dezelfde symptomen als blauwtong, met dat verschil dat vooral runderen aangetast zijn (en schapen minder). Bij runderen gaat het gepaard met hoge koorts, verminderde voeropname, melkproductiedaling, neusvloei en speekselen, rode neus. Manken en zwellingen aan kop en poten kunnen ook voorkomen, net als sterfte. Omdat de ziekte niet te onderscheiden is van blauwtong en IBR (beide meldingsplichtig), moet je er altijd een dierenarts bijhalen. Mensen kunnen niet besmet geraken, niet via knutten, niet via dieren of via voedsel.

In Frankrijk kent de virusspreiding een enorme piek. Op 10 november stond de teller op bijna 3000 bedrijven. Daarmee is het aantal gevallen vooral de laatste twee weken verdubbeld. De haarden zijn vooral te vinden in het zuiden van Frankrijk, maar er is een noordwaartse opmars. Ook Italië, Spanje en Portugal melden nieuwe haarden.

Er is geen vaccin of een behandeling voor de ziekte. Bovendien verstoort het de handel, omdat runderen uit een ruime zone rond de haarden, niet voor export als fok- en gebruiksrund kunnen worden gecertificeerd. Verder verplicht de Europese wetgeving niet dat de ziekte aangepakt wordt (geen ruimingen), dus is het zeer moeilijk om verdere gevallen te voorkomen. De Belgische overheid denkt aan het opleggen van een verplicht aankooponderzoek voor runderen uit de risicozones, net zoals enkele andere lidstaten.

Nieuwe wetgeving besnoitiose

Het verhaal van EHDV lijkt daarmee ook op het verhaal van besnoitiose. Dit is echter een parasitaire infectie die via bijtende vliegen kan worden overgezet van rund naar rund. Aangetaste runderen ontwikkelen zeer traag symptomen, waaronder een dikke, korstige huid en onvruchtbaarheid. Ook deze infectie is op enkele jaren tijd wijdverspreid geraakt in Frankrijk en er zijn gevallen dicht bij de Belgische en Duitse grens. Positieve gevallen zijn ook al geïdentificeerd in België, vaak ten gevolge van import. Binnenkort zal wetgeving van kracht zijn, die aankooponderzoek bij import uit risicogebieden verplicht. Ondertussen is waakzaamheid nodig. Elke aankoop is en blijft een groot risico op insleep van ziekten.

Bron: WOAH, ANSES, FAVV, DGZ