Variabele energiecontracten vergelijken

19 september 2022
Wat is een variabel contract?  

De meeste energiecontracten die aangeboden worden zijn momenteel variabel. Dat wil zeggen dat de prijs geïndexeerd wordt gedurende de contractperiode. Of eenvoudiger gezegd, het contract volgt de markt. Stijgt de markt, dan moet je meer betalen. Daalt de markt, dan heb je ook dat voordeel. Bij dit type contracten ligt er minder risico voor de energiemaatschappij. In tijden van energiecrisis is dit een veiliger product voor hen. 

Waar moet ik op letten?  

Bij een variabel contract moet je niet kijken naar het totaalbedrag, want dat hangt volledig af van de gebruikte referentie. De ene maatschappij gebruikt als referentie de vorige maand, een andere de maand van een jaar geleden en nog een andere gebruikt een voorspelling.  

Je moet wel op zoek gaan naar de formules die ze gebruiken om hun marge te creëren ten opzichte van de marktprijs. Die formule zit vaak goed verstopt in het voorstel.  

Dat gebeurt volgens een formule in deze vorm: 

y = a*x +b 

met  

  • y = de prijs die je moet betalen 
  • a = een eerste margemechanisme. In de meeste gevallen ligt dit tussen 102 en 130 % van de marktprijs. Ze nemen dus 2 of 30% marge t.o.v. hetgene dat ze zelf betalen. 
  • x = marktprijs elektriciteit 
  • b= een tweede margemechanisme. Een vast bedrag dat erbij komt. Ligt tussen de 5 en 60 €/MWh die ze als marge nemen. 
Hoeveel mag zo’n marge zijn?  

Je kan dus onderhandelen over marge a en b. Deze zijn voor de aankoop van elektriciteit uiteraard best zo laag mogelijk. Als het gaat over de injectie van zon, wind of vergisting zijn deze parameters uiteraard best zo hoog mogelijk.   

Gemiddeld kan je stellen dat je als klant 110% van de marktprijs moet betalen voor de aankoop van elektriciteit en dat je 90% van de marktprijs krijgt voor de overschot die je hebt.  

Het variabele aspect wordt geïndexeerd op basis van een termijn, de specifieke beurs en de gebruikte noteringen. Deze termen worden uitgeklaard op de website van de VREG.