Uitkijken naar paardenprocessie in Hakendover op Paasmaandag
Het dorp Hakendover, een deelgemeente van de Vlaams-Brabantse stad Tienen, is vooral bekend om zijn paardenprocessie die elk jaar plaatsvindt op paasmaandag. Verleden jaar werd de paardenprocessie erkend als immaterieel cultureel erfgoed.
Het wordt op paasmaandag weer bijzonder druk op en rond de Tiense berg, de heuvel buiten Hakendover waar toeschouwers, paarden, ruiters en velden gezegend worden van op het veldaltaar. Dat wordt speciaal voor de paardenprocessie naar de heuvel getransporteerd.
Met de steun van de stad Tienen en erfgoedorganisaties verkreeg het processiecomité in juni 2022 de erkenning als immaterieel cultureel erfgoed. Het comité wil het aantal deelnemende ruiters graag zien vermeerderen, zodat het voortbestaan van deze eeuwenoude traditie gegarandeerd wordt.
Derde grootste processie
In het eerste deel van de paardenprocessie wordt de stichtingslegende van de kerk uitgebeeld in een levend retabel, dat dateert van het jaar 690. Het gerestaureerde houten retabel (jaar 1400-1404) kan je in de kerk van Hakendover bezichtigen. Naar bezoekersaantal is Hakendover de derde grootste processie in België geworden.
Bij de recentste editie van 2022 werd het dorp van 1500 inwoners overrompeld door 25.000 bezoekers. Heel wat bedevaarders komen uit Nederland. In de processie wordt het beeld van de Goddelijke Zaligmaker gedragen, dat dateert uit de periode 1330-1340.
Spectaculaire paardengalop
Na de eucharistieviering in de parochiekerk (van 10 tot 11 uur), die wordt voorgegaan door Marc Fierens (abt van Averbode), trekken duizenden bedevaarders en honderden ruiters te paard naar de Tiense berg. Daar volgt de spectaculaire paardengalop. De paarden galopperen drie toeren rond de bedevaarders. Vroeger zag men dit als een soort van vruchtbaarheidsritus. Het rijden van de paarden zou de ‘vruchtbaarheid’ van de gronden bevorderen. Alle ruiters en amazones kunnen aan de paardenprocessie deelnemen. Op onderstaande website vind je alle info en richtlijnen betreffende de deelname door ruiters en paarden.
Het protocol dat de processie- en veiligheidsperimeter bepaalt, de parkeerroute en -plaatsen, fietsenstallingen (nieuw), afgesloten straten voor het verkeer, richtlijnen inzake horeca, tijdelijke standen en kermiskramen kan worden geraadpleegd op de website van het processiecomité.
Meer info: www.pp-h.be.
Bron: Boerenbond.