Tuinderij Joosen: “De combinatie braambessen-komkommer is prima"
Bij Tuinderij Joosen in Brecht teelden Louisa Van Den Ouweland en Aloïs Joosen eerst aardbeien en augurken, daarna tomaten. In 1991 schakelde het bedrijf om naar komkommers onder glas. Sinds 2005 verbouwt zoon Wim ook braambessen, zowel zonder (in Brecht) als met belichting (in Rijkevorsel). “We zijn gespecialiseerd in serreteelten en opteren dus bewust niet voor de buitenteelt van braambessen. Het is een arbeidsintensieve teelt met een moeilijke prijsvorming”, aldus Wim.
Wims moeder Louisa begon in 1972 aardbeien onder plastic kapjes te telen. Vier jaar later startte ze met haar man Aloïs een glastuinbouwbedrijf in Brecht met 1500 m² serre-aardbeien en -augurken. Na enkele uitbreidingen schakelden ze in 1984 om naar de jaarrondteelt van tomaten op watercultuur. Toen Wim zestien jaar was, overleed zijn vader plots. Samen met zijn moeder zette hij het bedrijf voort. “Ik studeerde toen nog elektromechanica. Gelukkig kregen we veel hulp van collega-tuinders, familie en agro bedrijfshulp” (het huidige Werkers)”, vertelt Wim. “In 1991 schakelden we om naar komkommers. De toenmalige zeer lange productieve tomatenrassen pasten niet zo goed in onze lage serre en ze waren kwalitatief ook niet zo fantastisch”, verklaart Wim de keuze. “In 1994 nam ik het bedrijf over en in 1998 kwam er een serre van 8740 m² bij, waardoor de serre-oppervlakte meer dan verdubbelde.”
Belichte en onbelichte teelt
Naast zijn moeder die af en toe helpt op het bedrijf kan Wim rekenen op acht vaste medewerkers en vooral Roemeense seizoenarbeiders, waarvan het aantal in het piekseizoen oploopt tot 40. Onder druk van de warenhuizen teelt Wim naast het standaardbraambessenras Loch Ness sinds vorig jaar ook Sweet Royalla. “Dat is een zoeter ras, maar het geeft minder productie en helaas kregen we de beloofde meerprijs niet. De planten die we dit jaar opkweken zijn vorig jaar besteld en komen volgend jaar in productie. Nadat ze zijn opgekweekt gaan de planten minimaal een maand in de koeling. De laatste planten halen we er pas in november uit en zitten er dus bijna een heel jaar in, wat bewaarrisico’s inhoudt. Na het planten in de serre, duurt de teelt zo’n drieënhalve maand voor de oogst, die een negental weken omvat. In Brecht doen we twee onbelichte teelten (6000 m2); een in het voor- en een in het najaar. De eerste planten komen net voor Kerstmis in de serre en zijn begin juli geoogst. Dan planten we er snel nieuwe, die we dan van eind september tot begin december oogsten. In Rijkevorsel (2,5 ha) planten we in het najaar elke drie à vier weken een van de zes kraanvakken op. De productie onder belichting loopt dan vanaf half november tot half mei. Daarna reinigen en ontsmetten we de serre en volgen er twee komkommerteelten van telkens drie maanden. We verwarmen onze serres op de beide locaties met een wkk. We telen volgens de geïntegreerde manier en een teeltbegeleider van Intergrow adviseert ons om tripsen, bladluizen, rupsen en galmijten de baas te blijven.”
"Het is moeilijk om een goede prijs voor braambessen te krijgen"
Moeilijke prijsvorming
De afzet van de komkommers en braambessen verloopt via BelOrta, maar de braambessen worden verkocht op Koninklijke FruitMasters, de Nederlandse fruitcoöperatie die veel braambessen verhandelt. Ze worden via BelOrta gefactureerd. Verder verkopen we nog een klein deel via onze drie automaten (in Brecht, Rijkevorsel en Loenhout), waarin we ook braambessenyoghurt en -sap en frambozen aanbieden. Het is moeilijk om een goede prijs voor braambessen te halen. Dat is toch makkelijker voor frambozen, die meer worden verkocht. Daardoor is de vraag naar braambessen, die de laatste jaren lichtjes stijgt, ook inelastisch. Bij een groot aanbod is het soms moeilijk om klanten te vinden. Het is een hele kleine teelt in de Benelux, dus een beetje uitbreiding in de teelt kan een minder positief effect op de prijsvorming hebben. Als je zelf meer bramen hebt, zakt de prijs vaak al enkel door je aanbodstijging. We zijn met een vijftal ‘grotere telers’ onder glas. De gestegen loonkosten hebben ook een impact. Het is een arbeidsintensieve teelt. Naast het opplanten en opkweken is er veel werk in de productiefase. Het oogsten moet voorzichtig gebeuren, als de vruchten voldoende rijp zijn. Ze worden rechtstreeks in de (plastic of kartonnen) eindverpakking verpakt. Daarom hebben we ook apart personeel voor de komkommer- en braambessenteelt. De combinatie komkommer-braambessen werkt prima voor mij. Het zijn goed aanvullende teelten; ze passen goed bij elkaar. In de toekomst hoop ik in Brecht nog wat uit te breiden. Verder droom ik ervan om komkommers onder belichting te telen. Maar onder meer door virusdruk doe ik dat nog niet.”
Over het bedrijf
Tuinderij Joosen
* Wim Joosen (52)
* Glastuinbouwbedrijf met komkommer, braambessen, opkweek braambessen en frambozen
* Brecht en Rijkevorsel (Antwerpen)