fv

Tour de Cera passeert bij fruitteeltbedrijf Vanhellemont

16 mei 2023

Ook dit jaar werkte de coöperatie Cera voor haar vennoten voor vijf regio’s in België een fietsroute ‘Tour de Cera’ uit via het knooppuntennetwerk. Het Hageland is dit jaar een van die vijf mooie regio’s. Tijdens de fietsroute in deze streek houd je onder meer halt aan het innoverende fruitteeltbedrijf Vanhellemont in Meensel-Kiezegem. "We zijn al van bij de start van ons bedrijf vennoot bij Cera en hebben al van talrijke voordelen kunnen genieten", zegt zaakvoerder Mario Vanhellemont.

André Vanhellemont en zijn echtgenote Jeannine Nijs richtten in 1969 fruitteeltbedrijf Vanhellemont op. In 1994 nam oudste zoon Mario (53) de helft van het bedrijf over en sindsdien werkt hij samen met zijn ouders. Het bedrijf beslaat 50 ha, bestaande uit 35 ha peren- en 15 ha appelbomen. “We telen een vijftal perenrassen (waaronder Conference, Doyenne du Comice, Sweet Sensation en Durondeau) en een tiental appelrassen (met Jonagold, Morgana, Golden en Belgica als belangrijkste)”, vertelt Mario. “In onze computergestuurde ULO-frigo’s kunnen we het fruit zo’n elf maanden bewaren.”

bg
Heerlijke streekproducten

In 2004 trad ook jongste zoon Gert (44) toe tot het bedrijf. Hij is hoofd van het sorteercentrum. “Met een vijftiental medewerkers maken we dagelijks zo’n 20.000 kg fruit marktklaar”, zegt Mario. “De afzet verloopt hoofdzakelijk via onze coöperatie, de Belgische Fruit Veiling (BFV). Daarnaast vind je onze appels, peren en vruchtensappen ook in onze hoevewinkels in Meensel-Kiezegem en Tienen."

"Via de Hagelandse Proeverijen, kerstmarkten en beurzen promoten we ook onze eigen streekproducten, zoals Hagelandkoffie, jenevers, likeuren, perenadvocaat, Hagelandse tripel en confituren. Perenadvocaat is onze topper, die we het hele jaar door vlot verkopen.” Goed samenwerken met andere producenten en leveranciers is volgens Mario de sterkte van het bedrijf.

“We willen niemands werk of specialiteit afnemen. Als we een goede confituur ontdekt hebben, testen we die uit. Slaat die aan, dan laten we die voor ons maken bij Wildiers uit Haacht, een specialist in ambachtelijk bereide confituren. Onze Hagelandkoffie wordt gemaakt door een stokerij in Hechtel, chocolatiers gebruiken onze producten om pralines te maken..."

“Cera is een coöperatie voor én door de leden."

Fruitteeltbedrijf Vanhellemont is ook een zorgboerderij. “Mijn moeder is daarmee gestart, ze was een van de pioniers in het Hageland”, aldus Mario. “Zorggast Freddy komt dagelijks een halve dag helpen, Dennis maakt elke zaterdag kistjes klaar. Mijn moeder begeleidt hen, maar ze staat ook in de hoevewinkel en verzorgt rondleidingen. En mijn vader regelt het transport van ons fruit naar de veiling.”

Bezoek een hoevewinkel

Tijdens de Tour de Cera in het Hageland is fruitbedrijf Vanhellemont een van de haltes. “Je kan dan een van onze hoevewinkels bezoeken en lokale, superlekkere Vlaams-Brabantse streekproducten ontdekken. Je krijgt er ook het verhaal bij van onze mensen die in de winkel staan. Onder de noemer ‘Picknick een hoeve’, een initiatief van de provincie Vlaams-Brabant, kan je bij ons ook uiterlijk twee dagen op voorhand een picknick bestellen. Daar kan je dan eventueel van genieten in onze boomgaard of ons gastenzaaltje. Rondleidingen en degustaties verzorgen we voor groepen vanaf 20 personen. Tijdens zo’n rondleiding van 2,5 uur leggen we uit hoe gezond fruit is, wat sorteren en bewaren is, wat nuttige insecten zijn … We laten bezoekers ook proeven. Deelnemers zijn nadien altijd heel verwonderd, want ze weten niet meer hoe ons fruit op hun bord belandt …”

Overtuigde Cera-vennoot

Cera is een coöperatie van vennoten die samen investeren in welvaart en welzijn op financieel en maatschappelijk vlak. Met 400.000 enthousiaste vennoten is het een van de strafste en warmste coöperaties van het land. Dat vindt ook Mario. “Mijn buren dienden bij Cera het project ‘Museum44’ in. Dat vertelt het verhaal van de Duitse razzia’s van 1 en 11 augustus 1944 in Meensel-Kiezegem (zie www.museum44.be). Zulke projecten maken Cera enorm sterk. Ik heb Cera leren kennen via BFV, waar ik bestuurder ben. Jaarlijks kan je bij Cera een opleiding krijgen over wat zo’n bestuursfunctie in een coöperatie juist inhoudt. Ik heb daar enorm veel van geleerd. Al van toen ik hier begon, ben ik vennoot bij Cera."

"Al mijn familieleden en buren hebben mijn voorbeeld gevolgd. Vennoot zijn biedt drie grote voordelen. Vooreerst krijg je een dividend van 3,25% + 1% voor 2022. Verder kan je genieten van diverse vennotenvoordelen (kortingen op allerlei diensten, evenementen, producten en unieke belevingen zoals Tour de Cera). Tot slot steun je als vennoot zo’n 700 grote én kleine maatschappelijke projecten. We kunnen enorm genieten van de culinaire voordelen bij Hof te Rhode, een toprestaurant en feestenaannemer in Diest. Daarnaast kijken we ook steeds naar de voordelen in het Terroir Ambachtenverhaal, waarbij je 25% korting krijgt op producten of voordeelpakketten van 140 Belgische culinair ambachtelijke bedrijven.”

“Het is leuk dat Cera ook voor ambachtelijke producten aandacht heeft. Cera is een eerlijke organisatie die zijn centen heel goed gebruikt en in landelijke én lokale projecten steekt. Iedereen kan meegenieten als lid, maar moet dat niet. En als je zelf initiatief wilt nemen om een coöperatie op te richten, krijg je feedback van hen. Positief is ook dat projecten worden goedgekeurd door de leden. Het is dus een coöperatie voor én door de leden.”

Meer info: www.fruitvanhellemont.be

 

Wat is Tour de Cera?

Elk jaar werkt Cera voor vijf regio’s in België een fietsroute uit via het knooppuntennetwerk en verzamelt die in vijf mooie boekjes. Dit jaar koos Cera voor de regio’s Vlaamse Ardennen, Brabantse Kouters, Hageland, Limburgse Kempen en Waals Picardië. Per regio is er één Cera-voordelenroute, waarbij je onderweg kunt genieten van hapjes en drankjes. Daarnaast loodsen twee extra Cera-routes je langs diverse Cera-initiatieven én er zijn ook drie knooppuntenroutes. Deze routes zijn 40 à 50 km lang, maar je kunt ze inkorten tot 20 km. Deze Tour de Cera voert je naar mooie, lokale en maatschappelijke projecten die bijdragen aan warme en zorgzame buurten. Je passeert ook innoverende landbouwbedrijven en coöperaties waar Cera veel aandacht voor heeft.

Deze voordelen zijn geldig vanaf 26 mei tot en met 5 november. Je betaalt 7,50 euro/persoon, inclusief knooppuntenboekje, hapjes en een drankje. Per vennotennummer kan je voor twee personen inschrijven, tot en met 31 augustus (of zolang de voorraad strekt).

Meer info: www.cera.coop/nl, doorklikken op ‘Genieten van voordelen’ > Voordelen zoeken > Tour de Cera