Succesvol Cera Coop Event
Na een corona-editie in 2021 kon het tweejaarlijkse Cera Coop Event dit jaar opnieuw fysiek plaatsvinden. Dat gebeurde eerder deze week in Leuven. Adviseur Coöperatief ondernemen Hannes Hollebecq stond in voor het 'voorprogramma', waar hij geïnteresseerden liet ontdekken wat een coöperatie net wel of niet is. "Bij een coöperatie start alles vanuit een gemeenschappelijke behoefte. Net zoals in elke andere onderneming, komen ook in een coöperatie arbeid en kapitaal samen met als doel een goed of dienst te verkopen."
“Het verschil is dat in een coöperatieve onderneming één van de twee productiefactoren, het kapitaal, verschaft wordt door een specifieke groep van stakeholders. Concreet betekent dit dat ofwel de (b2b)klanten, ofwel de burgers/organisaties, ofwel de leveranciers ofwel de mensen die er werken er de aandeelhouders zijn. Iets wat de coöperatie als ondernemingsvorm toch heel uniek maakt en er ook voor zorgt dat het rendement van de aandeelhouder op een andere manier komt. Niet zo zeer via een maximaal dividend. Neen, het rendement voor bijv. een boer of tuinder zit hem in de prijs die hij/zij krijgt als leverancier-aandeelhouder, dan wel de prijs die hij/zij betaalt als (b2b)klant-aandeelhouder van zijn/haar coöperatie”, aldus Hannes.
Voor de keynote deed Cera een beroep op Professor Joeri Vananroye. Onder de titel 'Signaal of ruis: over coöperatieve en andere labels' liet hij zijn licht schijnen over verschillende ondernemingsvormen doorheen de geschiedenis. Hij zette ook een kritische noot bij het oneigenlijk gebruik ervan.
De essentie van het Cera Coop Event is natuurlijk inspiratie opdoen. Daarvoor organiseerde Cera diverse workshops. 120 geïnteresseerden gingen enthousiast op de uitnodiging in en kregen een middag coöperatie-inspiratie in ruil.
meer info: op website Cera.coop