hh

Startschot voor een gezond schooljaar vol biofruit

28 september 2023

Woensdag is “fruitdag” op gemeentelijke basisschool ’t Centrum in Houthalen-Helchteren. Op woensdag 26 september kwam Vlaams minister van landbouw Jo Brouns op vraag van sectororganisatie BioForum er zelf de eerste bio-appels uitdelen. “Een stimulans om de juiste eetkeuzes te maken en te kiezen voor gezond fruit, thuis en op school is belangrijk” vertelde de minister. “Gezond fruit draagt bij aan een gezonde planeet, zodat ook kinderen in de toekomst er van kunnen blijven genieten.”

Sinds vorig jaar is het fruit dat op de Limburgse school wordt verdeeld bio-gecertificeerd. Directeur Johan Haest legt uit dat bio-fruit niet alleen lekker is, maar ook goed voor de bodem waarop het wordt geteeld. “Een gezonde bodem en een divers bodemleven maakt onze fruittelers ook weerbaarder tegen extreme weersomstandigheden”, weet de directeur. Als de gezonde vruchten van die inspanningen hier op een laagdrempelige manier aan onze leerlingen aangeboden kunnen worden, is dat een mooie win-win.

Drempels verlagen

Drempels verlagen voor consumptie van fruit op school gebeurt met steun van het project Oog voor Lekkers. Met dit initiatief wil de Vlaamse overheid en de Europese Unie gezonde voedingsgewoonten promoten bij kinderen. Het steunbedrag vanuit de Vlaamse overheid voor dit project werd recent nog met 20 procent verhoogd.

Vlaamse kleuter en basisonderwijsscholen én buitengewoon lager en buitengewoon secundaire scholen komen in aanmerking voor 2x 10 weken subsidie. Zo kunnen leerlingen één dag per week samen smullen van een lekker gezond tussendoortje op school.

Ook fruit dat bio-gecertificeerd is, kan door middel van een verhoogde bijdrage, gratis aangeboden worden aan de leerlingen. Eén van de ambities in het strategisch plan Bio is om het volume van de bioconsumptie verder te laten groeien. Met deze actie werden de zaadjes hiervoor alvast gepland.

De appels voor deze specifieke actie werden gesponsord door BelOrta Bio, in het kader van de campagne 'De mooiste boodschap is bio'.

Bron: Boerenbond.