Start Grenspark Jeker & Maas

23 mei 2023

Onder impuls van Regionaal Landschap Haspengouw & Voeren slaan zes gemeenten uit het grensgebied van Nederland, Vlaanderen en Wallonië de handen in elkaar voor de oprichting van het Grenspark Jeker & Maas.

In dit grenspark willen de gemeenten Maastricht, Eijsden-Margraten (Nederland), Riemst (Vlaanderen) en Visé, Oupeye en Bassenge (Wallonië), samen met andere overheden, natuurorganisaties, toeristische diensten, ondernemers en burgers uit het grensgebied op basis van een gezamenlijke visie projecten ontwikkelen en uitvoeren rond natuur, landschap, erfgoed, toerisme en mobiliteit. Dit alles met het oog op de realisatie van een veerkrachtig landschap ten behoeve van mens en natuur. Om de samenwerking duurzaam te verankeren willen de partners een nieuwe, grensoverschrijdende organisatie oprichten. Dit akkoord zal vanaf nu in verschillende stappen worden uitgevoerd.

Koepelstructuur

Grenspark Jeker & Maas wil een koepelstructuur aanbieden voor de ontwikkeling en de begeleiding van projecten met een grensoverschrijdend belang rond natuur, landschap, erfgoed, toerisme en mobiliteit. Na het principiële akkoord van de zes gemeenten zal er de komende maanden samen met overige administraties, natuurorganisaties, toeristische organisaties, ondernemers en inwoners een wervend project worden uitgewerkt.

Realisaties

Intussen zijn al enkele initiatieven gestart die een versterking van de grensoverschrijdende samenwerking beogen. Zo heeft het gemeentebestuur van de gemeente Riemst een masterplan goedgekeurd voor toekomstige ontwikkelingen naar aanleiding van de komst van de attractie ‘Fietsen onder de Grond’. In dit plan werd er een gefaseerde koppeling voorgesteld met het bovenlokale initiatief van het grenspark.

De Waalse initiatiefnemers van de wandelhangbrug – de gemeenten Visé, Oupeye en Bassenge – hebben een verklaring ondertekend waarin zij zich engageren om de wandelhangbrug een belangrijke rol te laten spelen in de versterking van de grensoverschrijdende samenwerking. Door de natuurorganisaties Natuurmonumenten (Nederland), Natuurpunt (Vlaanderen) en Natagora (Wallonë) en het Waalse DNF werd in Hoeve Caestert Villa Castrum geopend, het eerste ecotoeristisch centrum waarin deze drie regio’s samenwerken (www.villacastrum.eu).

Bron: Boerenbond.