Stagiair in de kijker

16 mei 2023

25 mei is de Dag van de Stagiair. Maxim Soenen (18) volgt een zevende jaar elektriciteit aan het VTI Poperinge en wil later het ouderlijk bedrijf overnemen.

Hij loopt momenteel stage voor de starterscursus op het gemengd bedrijf (melkvee en akkerbouw) van François Decroix en zijn vrouw Tine Degroote in Mesen.

Maxim: “Ik ben gebeten door de landbouwstiel, maar mocht van mijn ouders geen landbouwopleiding volgen. Daarom volg ik nu mijn zevende jaar elektriciteit in Poperinge. Volgend jaar volg ik nog een zevende jaar landbouwmechanisatie in Gent. Daarna ga ik enkele jaren buitenshuis werken om ervaring op te doen. Vervolgens wil ik het ouderlijk bedrijf overnemen, waar ik nu heel veel help. Ik heb dus mijn vakbekwaamheid nodig.

Het is interessant om op een ander landbouwbedrijf stage te doen omdat elk landbouwbedrijf zijn eigenheid heeft. Het melkveebedrijf hier melkt met robots, terwijl wij thuis nog traditioneel melken. Op termijn wil ik misschien overschakelen op robotmelken. Het is dan wel interessant om te ervaren wat de voor- en nadelen daarvan zijn.”

Voor François is het niet de eerste stagiair op het bedrijf: “Wij verwelkomden al stagiairs maar vaak uit de landbouwopleiding aan Hogeschool Vives, de landbouwschool in Poperinge of het VABI te Roeselare. Het is de eerste keer dat we een stagiair hebben uit de starterscursus. Het is fijn dat Maxim afkomstig is van een landbouwbedrijf en zo al veel weet. Het is een extra werkkracht die gedurende een periode kan ingezet worden. We willen Maxim zo veel mogelijk verschillende zaken laten doen. Zowel alles die buiten moet gebeuren maar ook het bureauwerk. We willen hem inzicht geven in de verzamelaanv raag, de bedrijfseconomische cijfers …”

Wil je ook de starterscursus volgen? Meer info opwww.groenekring.be/opleiding/starterscursus. Of heb je als bedrijfsleider interesse om stagiairs te ontvangen op je bedrijf? Neem dan contact op via info@agrocampus.be.

Bron: Boerenbond.