Sammy Mahdi op bezoek in de glastuinbouw

30 september 2021

Staatssecretaris Sammy Mahdi bezocht woensdagochtend samen met onze voorzitter het tomatenbedrijf ‘Den Boschkant’, van Leo en Marja Verdonck-Van Dessel in Vremde.

Dit bedrijf werd gekozen omdat Leo en Marja ook ervaring hebben met asielzoekers die werken op het bedrijf. Sonja De Becker schetste de context en benadrukte hoe belangrijk het voor onze tuinders is om vlot arbeidskrachten te kunnen inschakelen, zeker ook mensen die hier een tijdje wonen. Marja heeft de ervaring dat asielzoekers ondernemende mensen zijn. Ze mocht al meerdere keren ervaren dat mensen die kansen kregen zich onverwachts goed ontwikkelden en op die manier uiteindelijk ook veel teruggaven aan het bedrijf.

Staatssecretaris Mahdi toonde zich enorm geïnteresseerd. Hij reageerde dat hij een sector met een enorme arbeidsbehoefte heeft gezien. “Dat biedt kansen voor iedereen. Het is belangrijk voor asielzoekers dat zij zinvol werk kunnen leveren en meteen ook de taal kunnen leren, zich integreren en een netwerk uitbouwen.”

Hij gaf ook nog mee dat hij liever heeft dat een asielzoeker - wanneer hij of zij uiteindelijk toch terug zou moeten - hier ondertussen een aantal vaardigheden heeft kunnen verwerven.