fvfv

Prevent Agri: "Opgepast: de brave dieren zijn het gevaarlijkst!"

4 mei 2023

Aanvallen van dieren en vooral runderen op mensen kunnen grote gevolgen hebben. Werken met dieren is één van de meest voorkomende oorzaken van letsels in de landbouw. Vaak zijn de runderen waar je het minst van verwacht het gevaarlijkst.

Over veilig omgaan met runderen verscheen in juni 2016 een brochure bij ILVO, die nog altijd terug te vinden is op het rundveeloket. Een van de auteurs was Robin De Sutter, vandaag aan de slag bij Prevent Agri. Hij waarschuwt vooral voor de brave dieren. “Gevaarlijke stieren zitten afgezonderd en behandelt men meestal met twee, terwijl men tussen de brave dieren dagelijks loopt en daar is men geneigd nonchalanter te handelen.”

Niet altijd een reden

Vaak wordt bij ongevallen met runderen aan stieren gedacht, maar ook koeien kunnen gevaarlijk zijn. Ze zijn vooral gevaarlijk wanneer ze moeten kalven of een kalf bij zich hebben of tonen zich agressief omwille van hiërarchie.

“Maar er is bijlange niet altijd een voor de mens aanwijsbare reden waarom een rund plots agressief aanvalt terwijl het de jaren daarvoor zich altijd goed gedragen heeft.” Ook het behoren tot een ras met een al dan niet ‘braaf’ imago is geen reden om de waakzaamheid te verlagen.

De Sutter geeft als tip om altijd een vluchtroute te hebben bij het manipuleren van dieren. Een poortje of een hekken dat eerst moet opengedaan worden voldoet daarbij niet. “Je moet onmiddellijk kunnen vluchten, dus voorzie openingen in het hekken.”

Gebruik een stok

Studies tonen aan dat er meer kans bestaat op ongevallen in een bindstal dan in een loopstal. Bij een bindstal komt men vanuit een blinde hoek bij het dier, wat altijd een risico inhoudt. Zelf rustig omgaan met dieren creëert rust.

Eventueel kan je een stok van één meter lengte meenemen. Door de armen (met stok) uit te strekken – zonder evenwel te zwaaien – lijk je voor het dier groter, waardoor het dier meer ontzag heeft en makkelijker onder controle kan gehouden worden. Een stok kan ook gebruikt worden in geval van nood.

gbb
gbbg
Schokkend filmpje

Dat ongevallen met runderen overal en altijd kunnen gebeuren bewijst een filmpje van half april van Matthew Blair, vleesveehouder in het Noordwesten van Engeland. Het filmpje verscheen op de websites van The Daily Mail en ook van Het Nieuwblad in ons land. Zijn vrouw (en tevens dierenarts) Dani probeerde een koe die aan het kalven was van een tweeling te assisteren, toen ze aantal rake kopstoten te verwerken kreeg.

Ze kwam er gelukkig met een aantal kneuzingen en blauwe plekken vanaf.  “Ik deelde de video om andere boeren te waarschuwen dat zelfs de kalmste koe plots kan keren. We hadden het dier in kwestie al zeven jaar zonder incidenten. Als deze video mensen de risico’s kan laten inzien en zo ook maar één leven kan redden zou dat fantastisch zijn”, aldus Matthew Blair.

Tips uit de brochure ‘Veilig omgaan met runderen’
  • Ga zelf rustig en kalm om met dieren;
  • Let op de lichaamstaal van dieren;
  • Werk met hoornloze dieren of onthoorn;
  • Hou rekening met de vluchtzone, scharnierpunten van de runderen en kuddegeest;
  • Gebruik een stok om groter te lijken of vanop afstand zacht contact te kunnen maken;
  • Keer nooit met je rug naar een stier;
  • Wees steeds waakzaam, ook bij brave dieren;
  • Hou in je genetische selectie rekening met gedrag;
  • Voorzie een passende accommodatie om met dieren te werken, met gepast hekwerk en een vluchtroute.

Bron: Boerenbond/Prevent Agri.