Positieve EU-handelsbalans van bijna 6 miljard in september

22 december 2022

Zowel de uitvoer als de invoer van agrovoedingsmiddelen in de EU stijgen in september 2022. De EU-uitvoer is sinds het begin van het jaar gestegen en bereikte die maand 20,9 miljard euro. De waarde van de EU-invoer bedroeg 15,6 miljard, wat resulteerde in een positieve handelsbalans voor de EU van 5,8 miljard.

Het is ook de hoogste waarde in 2022. Dat zijn de belangrijkste bevindingen van het laatste maandelijkse agrovoedingshandelsrapport dat de Europese Commissie vandaag publiceert.

Export

In waarde uitgedrukt is de EU-uitvoer van agrovoedingsproducten met 3,1% gestegen ten opzichte van augustus 2022. De toename van de uitvoer was grotendeels het gevolg van grotere hoeveelheden graanbereidingen, wijn en gemengde voedselbereidingen die werden verscheept, met name naar het VK.

Over het algemeen waren de meest significante veranderingen de export naar China (+18%), het VK (+7%) en de Verenigde Staten (+5%). In september 2022 nam de EU-uitvoer van eiwithoudende gewassen en fruit (appels, peren, perziken) naar het Midden-Oosten/Noord-Afrika (MENA) en naar Afrika bezuiden de Sahara aanzienlijk toe, terwijl de uitvoer van tarwe daalde.

Import

In september 2022 bleef de EU vooral importeren uit Brazilië (1,9 miljard euro), Oekraïne (1,4 miljard euro) en het VK (1,3 miljard euro). Sinds januari 2022 is de invoer uit Brazilië met 47% gestegen in vergelijking met dezelfde periode in 2021. De invoer uit Oekraïne is met 76% gestegen, terwijl die uit het VK met 33% is gestegen. De EU heeft sojabonen, koffie, sojameel en mais geïmporteerd uit Brazilië. De topproducten die uit Oekraïne worden geïmporteerd zijn maïs, zonnebloemolie, zonnebloempitten en koolzaad.

In de periode januari-september 2022 blijft de invoer van oliehoudende zaden en eiwithoudende gewassen in de EU de hoogste waarde (+42% ten opzichte van 2021), gevolgd door fruit en noten (+8% ten opzichte van 2021) en koffie, thee, coca en specerijen (+ 33% ten opzichte van 2021).

Handel van EU met de VS

De VS is een van de grootste handelspartners van de EU voor landbouw en voedingsproducten. Om verder samen te werken op het gebied van landbouwkwesties, met name op het gebied van duurzaamheid, hebben de Europese Commissie en het Amerikaanse ministerie van landbouw in november 2021 een samenwerkingsplatform voor landbouw opgericht. Gedurende het hele jaar 2022 werden gezamenlijke workshops gehouden over productiviteit, bodemgezondheid, voedselzekerheid en broeikasgasemissies, met als hoogtepunt een brede discussie tussen EU- en VS-belanghebbenden in december.

Bron: EU.