In tijden van energiecrisis is pocketvergisting duidelijk een erg waardevolle techniek. De provincie Limburg en Boerenbond werken daarom samen in het project "Nieuwe energie voor de landbouw van morgen", dat landbouwers op de hoogte brengt van verschillende innovatieve technieken om duurzaam te verwarmen.
Op 18 augustus 2022 organiseerden we een demodag pocketvergisting bij een melkveehouder. De dag van ons bezoek was zowel de stal als de vergister nog in volle opbouw met de bedoeling om drie weken later operationeel te zijn. Dat gaf ons samen met een vijftigtal aanwezigen een unieke blik op hoe zo’n installatie nu exact opgebouwd wordt.
Waar moet je rekening mee houden in het stalontwerp?
Specifiek aan de nieuwe stal die we bezochten is dat deze ontworpen en gebouwd is met een biogasinstallatie al in het achterhoofd. De stal heeft een volle stalvloer die elke 2 uur wordt schoon geschraapt met een aantal mestschuiven. De verse mest die ze zo verzamelen vangen ze op in een afstortput en van daaruit wordt de biogasinstallatie meermaals per dag gevoed. Verse mest heeft namelijk een veel hoger biogaspotentieel dan oudere mest. Na 20 dagen is de helft van het potentieel al verdwenen. Als er geen verse mest kan verzameld worden op het bedrijf, dan is pocketvergisting eigenlijk geen optie meer. Door de volle vloer is er hier ook niet gekozen voor een traditionele mestkelder. Er is een externe mestopslag voorzien. Voor de mestmaatregelen is er VLIF-steun te bekomen.
Waaruit bestaat de vergister zelf?
Het vergisten gebeurt op deze site in een betonnen reactor waar er een verwarmingscircuit rond de wand en mixers op de middenpaal zijn aangebracht. Er wordt een isolatielaag gespoten op het beton om te isoleren maar ook om het beton te beschermen. Het dak bestaat uit een dubbele laag. De onderste is een gasdichte laag met daarboven een laag tegen de elementen. De afzuiging van het gas gebeurt aan de nok van het dak. Belangrijk is dat het gas gedroogd wordt voordat het de motor bereikt, water is namelijk een grote vijand van de motorcilinders. Drogen van het gas kan door het te condenseren. Hiervoor moet het gas afkoelen en wordt de luchtdamp omgezet naar druppels. Het afkoelen gebeurt hier door de gasbuis in de grond te steken. Doordat deze buis ook nog eens een lang traject van 100m moet overbruggen is er voldoende tijd om af te koelen. De gevormde druppels worden dankzij het hellend traject opgevangen in de condensafvoer aan de start van de gasbuis.
Hoeveel werk en tijd kruipt er in een pocketvergister?
De bedrijfsleider is zelf best een handige Harry. Gemiddeld een kwartier per dag zal je kwijt zijn aan de opvolging van de installatie. Zelfs als aan alle voorwaarden voldaan is, kan er af en toe iets mislopen. Een koe wordt soms ook ziek, de biologie in de vergister kan hetzelfde overkomen. De bedrijfsleider en de servicefirma moeten er dan snel bij zijn om een lange uitval te voorkomen.
Voor het noodzakelijke onderhoud wordt er best een onderhoudscontract afgesloten.
Energieneutraal en dalende energiefactuur
De vergister past mee in de visie om het bedrijf energieneutraal te kunnen laten werken. Al de investeringen zorgen ervoor dat de CO2-voetafdruk effectief een stuk kleiner wordt en daarenboven daalt de energiefactuur ook enorm...
Dat is goed voor het milieu, maar ook voor het imago van dit bedrijf en bij uitbreiding van de hele sector.