Pluktuin in Antwerpen verdeelt 100.000 tulpen

21 januari 2023

Op het Koningin Astridplein in Antwerpen werd zaterdagmiddag het nieuwe bloeiseizoen feestelijk ingezet. VLAM organiseerde al voor de vierde keer een pluktuin met 100.000 Vlaamse tulpen van Tuliflor, het grootste tulpenbedrijf in België. In totaal konden 6500 Sinjoren elk gratis 15 exemplaren plukken.

Met de Pluktuin kondigen VLAM en de Vlaamse sierteeltsector het begin van het nieuwe bloeiseizoen aan. Naast tulpen kan je vanaf nu de klassieke voorjaarsbloeiers zoals narcissen, krokussen, hyacinten, kievitseitjes en druifjes verkrijgen in de bloemenverkooppunten. Dat geldt ook voor snijrozen, amaryllis, gerbera, alstroemeria en anjers. Ze brengen de lente in huis en drukken de donkere wintermaanden naar de achtergrond.

“We kiezen voor Vlaamse tulpen omdat dit het seizoen is, ze goed tegen de koude kunnen en zich goed lenen voor een pluktuin”, zegt Liliane Driesen, woordvoerder van VLAM. De bloemen waren opnieuw afkomstig van teler Christoph Pieters, die samen met zijn echtgenote Sofie Rogiers het bedrijf Tuliflor runt, met vestigingen in Laarne en Wervik. Met ongeveer 65 miljoen stuks per jaar is Tuliflor het grootste tulpenbedrijf in België en een belangrijke speler in Europa. “Daarnaast produceren we jaarlijks ook zo’n 400.000 lelies”, vertelt Christoph. “We telen een 60-tal soorten en hebben tulpen in zeven kleuren." 

Simpel maar veelzeggend

De 25-jarige MNM-radiopresentatrice Kawtar Ehlalouch, die als meter van de actie fungeerde, opende de Pluktuin op het Koningin Astridplein. “Ik heb mijn grote liefde voor bloemen meegekregen van mijn moeder”, zegt Kawtar.

“Vroeger maakte ze thuis vaak bloemstukjes. Dat fleurde ons huis altijd helemaal op. We wisten dat we haar altijd blij konden maken met een kleurrijk boeketje. Ik denk dat ik door haar geïnspireerd ben geraakt. Als ik een cadeautje zoek, kies ik vaak voor bloemen en alles wat daar bij hoort, een mooie vaas of zo. Ik geef heel graag bloemen aan mensen omdat het zo simpel is, maar tegelijk zoveel zegt. Tulpen brengen in deze ijskoude dagen toch een lentegevoel in je huis.”

Net als Kawtar kan ook jij voorjaarsbloeiers van bij ons geven en iemand blij maken. VLAM zal de komende maanden overigens nog vaker uitpakken met de slogan ‘Word ook een gever’ en zo bloemen en planten van bij ons naar voor schuiven als ideaal geschenk.