fgf

Paul en Steyn Weymeersch combineren boomkwekerij met bier brouwen

9 november 2022

Steyn Weymeersch uit Wetteren nam de boomkwekerij van zijn vader Paul over, en werd zo de zesde generatie. Pauls betovergrootvader leerde de stiel nog op het bedrijf van Adolf Papeleu, die in 1847 de eerste boomkwekerij stichtte in Wetteren. Paul werkt nog steeds mee in de kwekerij, maar hij voelde zich veel te jong om uit te bollen en besloot om een andere tak te ontwikkelen. De inspiratie vond hij bij Polydoor De Winter, zijn grootvader langs moederskant. Die verkocht bier en kreeg daarom de bijnaam ‘Stien Bier’. Paul brouwt en verkoopt nu ook zijn eigen bieren, die hij ontwikkelde samen met een vriend en bierkenner. Hij heeft ze Stien genoemd, naar zijn grootvader.

“In de jaren 80, toen ik bij mijn vader in het bedrijf kwam, waren er nog 120 boomkwekers in Wetteren”, begint Paul. “Nu zijn dat er nog een 60-tal. Zij die kozen voor specialisatie en mechanisatie bestaan nog, de andere zijn intussen verdwenen.”

Paul vertelt dat in zijn jonge jaren zowat elke boomkweker tuinrozen kweekte. Dat was de trots van Wetteren. “Je kon toen met 1 ha rozen een leefbaar bedrijf hebben. Aan een roos kweek je twee jaar, aan een boom zowat vijf. Je had dus sneller je geld terug. Nu schiet er nog één gespecialiseerde rozenkweker in Wetteren over.” Zelf kozen Paul en zijn vader voor de teelt van hoogstammige sier- en laanbomen, die ze oculeren en enten. Door de nood om te mechaniseren en efficiënter te leveren, werd de fruitbomenteelt uiteindelijk zelfs afgevoerd.

Economie en handel

Het valt me op dat Steyn en Paul een grondig inzicht hebben in hun kostenstructuur. Steyn studeerde economie aan UGent en werkte eerst een jaartje buiten het bedrijf als boekhouder. “Vooral omdat mijn vader wilde dat ik zou weten hoe het is om te gaan ‘werken met een kol en plastron’”, vertelt hij. Nadien draaide hij een najaar mee bij boomkwekerij Vannucci in het Noord-Italiaanse Pistoia.

fgf

Hij trok er naartoe met een boek Italiaans voor dummies op zak. Behalve in eigen land verkopen ze vooral naar Italië en Nederland. Of hij dankzij zijn studies economischer redeneert? “Een cursus ‘Onderhandelen met je leveranciers’, zoals die nu georganiseerd wordt, heb ik niet nodig”, reageert Steyn. “Maar ik vraag me af of dat aan mijn studies ligt. Misschien heb ik destijds wel voor economie gekozen omdat handel in mijn interessegebied ligt.”

Voordat Steyn thuisbleef in 2006, hebben ze op aanraden van SBB eerst het overnametraject uitgestippeld. Steyn zou na drie jaar 50% overnemen en de andere helft tien jaar nadien. Dat heeft hij ook gedaan in 2019, waardoor Paul wat meer tijd kreeg om zijn oude droom te realiseren.

Boomkwekerijen die niet specialiseerden en mechaniseerden zijn intussen verdwenen.

Bieruitzetter

Bij Paul komt er duidelijk passie bovendrijven als hij over zijn bieractiviteiten begint. “Mijn grootvader Polydoor woonde in de Wetterse wijk Overbeke. Als jonge kerel ging hij werken in de weverij van Felix Beernaerts, waar toen 3000 mensen werkten. Maar hij had snel door dat zijn toekomst daar niet lag. Hij begon bier te verkopen. Daartoe vertrok hij ’s morgensvroeg met een volgeladen kar en reed hij met zijn paard langs diverse cafés.”

Wie een rondje gaf in het café kon meer bier verkopen en Stien kwam maar naar huis als zijn kar volledig verkocht was. Zo gebeurde het wel eens dat hij ’s avonds laat ‘door vermoeidheid na al die rondjes’ in slaap sukkelde, maar zijn paarden brachten hem dan veilig thuis – beter dan een gps nu. Stien was enorm trots op zijn paarden en koetsen. Al het materiaal en de paarden moesten er perfect uitzien: het leder en de hoeven van de paarden werden wekelijks ingevet en de lampen opgeblonken. De komst van een vrachtwagen, kort na de oorlog, heeft hij niet kunnen tegenhouden. Maar hij heeft er zelf nooit mee gereden. Polydoor overleed toen Paul nog geen jaar oud was.

fvv
fvfvf
Eigen bier

Paul, die een liefhebber is van bittere bieren zoals Orval, besloot om een wat op Orval lijkend bier te ontwikkelen. Iedereen bij wie hij zich wilde informeren raadde het hem af, omdat er al genoeg bieren zijn. Maar dat overtuigde hem nog meer om ermee door te zetten. Hij werkte samen met Steven Flament, een vriend uit ‘de wijngilde’ – waar nu vooral over bier gesproken wordt. Uiteindelijk hebben ze een amberkleurige IPA van 6% ontwikkeld. Die kreeg de naam Stien mee, naar Pauls grootvader.

In dat bier speelt ook de boomkwekerij mee. Paul was een tiental jaar voorzitter van het Verbond van Boomtelers (AVBS). Zijn secretaris van toen, Bart Boeraeve, is intussen hopteler in Poperinge. “Al mijn bier wordt gebrouwen met ‘Belhop’ van Bart en zijn echtgenote Annebel. De Stien IPA is uniek in die zin dat er geen Amerikaanse hop gebruikt wordt, die normaal voor een citrustintje zorgt.” En Stien deed het goed. Hierdoor brengt Paul intussen al vijf bieren op de markt onder die naam. Naast de IPA ook een saison van 5,8%, een blonde tripel van 7,5%, een dubbel van 6,1% en een quadrupel van 10,5%.

Paul vindt het marketingaspect boeiend. Het verhaal is belangrijk. Op het etiket staat een foto van Stien naast het silhouet van een kar met paard en de kerktoren van Overbeke. Hij heeft geen eigen brouwinstallatie, maar Stien wordt vlakbij gebrouwen, bij het Gentse BeerSelect. Paul had gehoopt zijn bier met een verhaal in een tiental cafés in het Wetterse te kunnen verkopen, maar hij doet dat nu al in meer dan 100 cafés en restaurants.

Particulieren kunnen ook online bestellen en afhalen op de kwekerij. In mei werd de Stien-tripel op de European Beer Challenge in Londen bekroond met de dubbele gouden medaille. Dat betekent dat hij als beste gekozen werd uit alle bieren die goud verdienden. Alle bieren zijn vrij laag in alcoholpercentage, op de quadrupel na. Die ziet Paul als een kerstbier, om op je gemak te drinken. Over enkele weken is het weer zover …

 

Bedrijfsfiche
  • Boomkwekerij Weymeersch.
  • Paul Weymeersch, Steyn en echtgenote Veronique, Stern (3) en Warre (2).
  • Hoogstammige sier- en laanbomen.
  • Wetteren (Oost-Vlaanderen).