De verleiding is groot om het afsluiten van energiecontracten over te laten aan zogenaamde energiemakelaars. Deze verkopen zichzelf als onafhankelijke spelers die de markt voor jou gaan verkennen en op de juiste momenten bij lage prijzen een energiecontract voor jouw bedrijf afsluiten. We hebben vaak geen tijd om ons daar mee bezig te houden we kennen er niets van. Jammer genoeg moeten we vaak vaststellen dat de gemaakte beloftes niet nagekomen worden.

• Sommigen van hen zijn helemaal niet onafhankelijk en wisselen gewoon tussen een drietal leveranciers. Aangezien ze het vorige contract zelf verkocht hebben, is het een stuk eenvoudiger om bij contract nummer 2, 3 en 4 meer marge te nemen.

• Er zijn ook al aantal cases geweest waarbij er een verschil zit tussen het starttarief dat afgesproken werd via mail of telefoon en de uiteindelijke afrekening. Wanneer de betreffende firma’s daarmee geconfronteerd worden hebben daar altijd wel een excuus voor, gaande van ‘die werknemer werkt hier niet meer’ of ‘dat heeft u fout begrepen’.

• Ze vermelden meestal dat de samenwerking kosteloos en maandelijks kan opgezegd worden. Dat geldt enkel voor het contract met de energiemakelaar. De contracten die zij met jouw volmacht hebben afgesloten voor 2027 liggen wel nog vast.

• Ben je bijvoorbeeld in de situatie dat je volgend jaar stopt met één of alle bedrijfsactiviteiten (aflopende vergunning, opkoopregeling, economische toestand …), dan kan het zijn dat je het energiecontract voor de komende jaren niet zomaar kosteloos kan opzeggen …

Dit zou een heel lang artikel kunnen worden, we proberen je een korte impressie te geven.

Van de 100 klachten die we van leden ontvangen over energie, gaan er 95 over energiemakelaars, waarbij het vaak dezelfde namen zijn die terugkomen. Er zullen ongetwijfeld ook goede firma’s tussen zitten, maar dat zal niet de meerderheid zijn.

Met een halve dag per jaar tijdsbesteding zou je als bedrijf een quasi evengoed prijsresultaat moeten halen, zonder het risico dat je ineens voor een onaangename verrassing zit.

Gebruik de V-test als referentie voor de marktprijs en lees het energiedossier op onze website voor bijkomende tips.

Bron: Boerenbond.