Op zoek naar inspiratie rond regeneratieve landbouw
Op dinsdag 17 september staat een exclusieve inspiratiebustrip gepland rond regeneratieve landbouw, specifiek gericht op de aardappelteelt. Naast een bezoek aan het bedrijf van de familie Deschamps in Brugelette, gaan we ook langs bij de familie Delputte. Laatstgenoemde is met 1500 ha eigen teelt veruit de grootste aardappelproducent van ons land. Aansluitend is er een ontvangst, rondleiding en een afsluitende barbecue met eigen Black Angus-vlees op Domaine de Graux, een unieke biologische, regeneratieve boerderij in Doornik.
Regeneratieve landbouw werkt met de natuur mee en kan zo cruciale ecosysteemfuncties zoals waterinfiltratie en biodiversiteit herstellen. Een van de positieve neveneffecten van die systeemaanpak is koolstofopslag, maar tijdens de inspiratiebustrip komen nog veel meer onderwerpen aan bod zoals weerbare bodems, het minimaliseren van bodembewerking, gewasbeschermingsmiddelen, het verbeteren van biodiversiteit en het verhogen van de organische koolstof. Tijdens de rondleiding op Domaine de Graux wordt gedetailleerd uitgelegd welke principes op de akkerbouwgewassen worden toegepast, dit met een bijzondere focus op de aardappelteelt.
Respect voor bodem en omgeving
Op Domaine de Graux kiest men bewust voor duurzame landbouw met respect voor de bodem en omgeving. Het is een plek waar je kan thuiskomen en herbronnen, maar waar je ook privé- of professionele evenementen kan organiseren in een prachtig kader. Els Thermote, eigenares van Domaine de Graux, omschrijft het als volgt: “We willen onze kennis delen. We willen landbouwers inspireren en ondersteunen om aan de slag te gaan met een meer duurzame en regeneratieve aanpak. Wij denken dat we door bodemvriendelijk te werken voedzamer voedsel kunnen produceren. We willen daarnaast ook een plaats zijn waar iedereen opnieuw in contact kan komen met zowel de natuur als met ons voedselsysteem.”
Vier pijlers
De werking van Domaine de Graux steunt op vier pijlers. Eerste pijler is het principe ‘van het veld in het bord’, waarbij de hele voedselwaardeketen wordt betrokken om bestaande praktijken te veranderen. Als tweede wil het domein een plek zijn om te herbronnen door evenementen te verwelkomen die de kaart trekken van uitwisseling en die de transitie naar regeneratief werken versnellen. Op de derde plaats komt de niet te miskennen kracht van een gemeenschap die ontvankelijk is voor het potentieel en de uitdagingen van de biolandbouw en agro-ecologie. Om tot slot te komen tot onderzoek in co-creatie, waarmee onderzoek en innovatie met betrekking tot de bodemgezondheid, grondwater en biodiversiteit gestimuleerd wordt.
Geschiedenis en team
Domaine de Graux werd in 1492 opgericht en is erin geslaagd zijn natuurlijk karakter te behouden. De Seigneurie De Graux was van in de begindagen een belangrijke boerderij in het dorp die erkenning genoot voor haar trekpaarden. In 1873 moest de boerderij mee met haar tijd en transformeerde onder impuls van haar eigenaar, de familie Simon, tot een graanboerderij. Tegenwoordig werkt een volledig team zich elke dag uit de naad om het ecosysteem op het domein te herstellen en te beschermen. Dit gedreven en toegewijd team bestaat uit zowel administratieve krachten als drie landwerkers, een veehoudster, een groenteteler en niet te vergeten, Sully de hond en mascotte van het domein. Het team wordt rond verschillende thema’s bijgestaan door experten zoals een ornitholoog, fruitteler, tuinman en jachtopziener. Iedereen draagt met engagement en energie zijn steentje bij om de uitdagingen gesteld rond biologische en regeneratieve landbouw aan te gaan.
Lekkere producten
Het resultaat van de eigen geleverde inspanningen op het domein brengt natuurlijk verschillende lekkere bioproducten tot bij de consument. Dankzij het noeste werk van de groenteteler en landwerkers kan je elke week volle manden met biologische, vers geoogste seizoensgroenten kopen. Van de overige groenten en fruit worden sappen en konfijt gemaakt. Er worden naast biologische Mangalica varkens ook biologische Aberdeen Black Angus-koeien gehouden. Het zijn beide rustieke rassen die zich goed aanpassen aan het klimaat van de streek en het hele jaar door in de openlucht gekweekt worden.
The Nest Family Office is de familiale investeringsmaatschappij van Els Thermote. Ze ondersteunt vernieuwers die veerkrachtige voedselsystemen willen ontwikkelen en uitbouwen. Door een gedisciplineerde en pragmatische aanpak worden de meest impactvolle bedrijven geselecteerd die mee helpen een aantal van de grootste voedseluitdagingen op onze planeet op te lossen. Concreet wil The Nest ervoor zorgen dat de nutritionele waarde van onze voeding stijgt, dat de ecologische voetafdruk van onze voedselproductie verlaagt en dat de landbouwer, die aan de basis van dit systeem staat, hiervoor ook daadwerkelijk erkend wordt.
INSCHRIJVEN
Boerenbond en ‘The Nest’ nodigen je op dinsdag 17 september uit op een exclusief event: een inspiratiebustrip naar Domaine de Graux, een uniek regeneratieve boerderij. Onderweg wordt een bezoek gebracht aan twee vooruitstrevende aardappeltelers, waar we samen met expert Lieven Delanote ontdekken hoe er stappen zijn gezet richting regeneratieve aardappelteelt.
Verschillende onderwerpen komen aan bod: weerbare bodems, minimaliseren van bodembewerking, gewasbeschermingsmiddelen, verbeteren van biodiversiteit en verhogen van de organische koolstof.
We vertrekken om 8u ‘s ochtends. In de voormiddag en kort na de middag staan de bezoeken aan familie Deschamps (aardappelen, pastinaak, wortelen en knolselder) en familie Delputte (veruit de grootste aardappelproducent) gepland. Aansluitend worden we ontvangen op Domaine de Graux met een rondleiding en aansluitende barbecue met eigen Black Angus-vlees ter plaatse.
Vooraf inschrijven is verplicht, gratis voor leden Boerenbond, niet-leden betalen €117,5. Inschrijven kan tot 10 september via https://forms.office.com/pages/responsepage.aspx?id=bRXlzHl6RUiSfAf8Z0w…