vffv

Ondanks problemen stijgt EU-handel in landbouwproducten verder

13 april 2023

De Europese Commissie heeft het laatste maandelijkse rapport over de agrarische handel uitgebracht. Dat laat zien dat de agrarische handel van de EU in 2022 is gestegen tot 401,5 miljard euro, met een positieve handelsbalans van 58 miljard euro. Mogelijk is de wereldprijs nog hoger, het volume van de veranderingen in de landbouwproducten is nog niet verkleind, en zelfs gestegen.

De Europese Unie blijft de grootste wereldwijde handelspartner in agrarische producten, bekend om hun kwaliteit en concurrentievermogen. Het uitgebreide netwerk van relaties en handelsovereenkomsten van de EU heeft diversificatie mogelijk gemaakt van handelspartners in het licht van de moeilijkheden rondom de oorlog tegen de invasie van Oekraïne tegen Rusland.

Export: + 31% in vergelijking met 2021

In 2022 hebben de landbouwexporten van de EU 229,8 miljard euro bereikt, wat een stijging betekent van 31% ten opzichte van het rapport van 2021. Granen, basisbereidingen van granen en productieproducten hebben meer bijgedragen aan de totale export van de EU. Deze producten vertegenwoordigen respectievelijk 7% en 10% van de EU-export.

In overeenstemming met haar inzet voor mondiale voedselzekerheid heeft de EU haar export van tarwe naar ontwikkelingseconomieën verhoogd. De belangrijkste bestemmingen zijn Algerije (4,9 miljoen ton), Marokko (4,1 miljoen ton), Egypte (2,9 miljoen ton) en Nigeria (2,5 miljoen ton).

Invoer: +32% in vergelijking met 2021

In 2022 is de invoer van de EU gestegen met 32% ten opzichte van het rapport van 2021 in waarde. Dit vertegenwoordigt een invoer van 172 miljard euro. Dit kan grotendeels worden verklaard door een stijging van de wereldprijzen, met name voor oliën en koffie. De wereldprijsstijging heeft geleid tot een toenemende import van zonnebloem- en sojaolie vanwege de zomerdroogte in 2022.

Dit was ook het geval bij de invoer van maïs om de daling van de interne productie van de EU te compenseren. Brazilië bleef de grootste importeur van de EU (12%) en het Verenigd Koninkrijk stond op de tweede plaats (9%). In 2022 is Oekraïne echter de derde belangrijkste invoerbron geworden van agrarische importproducten in de EU.

Bron: Europese commissie.