Nu ook Afrikaanse varkenspest in Zweden

8 september 2023

Ook in Zweden is nu Afrikaanse varkenspest (AVP) aangetroffen, in een everzwijnkarkas. Analyses zijn lopende om te bepalen of het over dezelfde variant gaat als op het Europese vasteland. De Zweedse overheid vermoedt dat het virus via menselijke tussenkomst in Scandinavië geraakt is, maar het is ook al geweten dat besmette karkassen kunnen aanspoelen. Hiermee wordt nog maar eens duidelijk dat het Afrikaanse varkenspestvirus (en de everzwijnenpopulatie) zeer moeilijk te controleren zijn. Bioveiligheid en strikte controle van wie en wat het erf op komt, blijft een topprioriteit.

Sinds 25 augustus werden enkele dode everzwijnen gevonden in een gebied op zo’n 150 km van de Zweedse hoofdstad Stockholm, ver weg van landsgrenzen en van eerder besmette gebieden. Zweden heeft onmiddellijk maatregelen genomen (zoeken naar karkassen, afbakening gebieden, verscherpen van bioveiligheid in de varkensbedrijven). Ook zal de gevonden stam van AVP genetisch geanalyseerd worden om zo een idee over de herkomst te krijgen. Zweden is hiermee het 24ste Europese land dat met AVP geconfronteerd wordt.

Wat met de andere Europese landen?

Duitsland blijft nog wekelijks besmette everzwijnen vinden. Sinds 9 september 2020 zijn meer dan 5500 besmette kadavers gevonden en vernietigd. Er zijn ook enkele uitbraken geweest in varkensbedrijven (meest recent in februari 2023). De meeste besmettingen worden dicht tegen de Pools landsgrens gevonden. Polen heeft ook nog sporadisch te maken met uitbraken in kleine en grote varkensbedrijven en daar staat de teller voor dit jaar op meer dan 3000 besmette everzwijnen. Ook de Baltische staten melden frequent besmette wilde zwijnen en zelden in varkensbedrijven. Voor Oekraïne, Rusland en Wit-Rusland zijn de meldingen niet accuraat. Hongarije meldt een toename van AVP-besmette everzwijnen in westelijke richting. Roemenië en Bulgarije zijn te beschouwen als besmet over het hele grondgebied (zowel in bedrijven als in everzwijnen). De situatie in het Middellandse Zeegebied blijft ook precair. Kroatië meldt recent voor het eerst uitbraken; in Griekenland neemt de besmette zone snel toe. AVP betekent ook een ramp voor Italië, zeker in Noord-Italië (recent gevallen in Lombardije), waar het virus steeds dichter bij de meest varkensrijke regio nadert.

Belgische varkenshouders zijn gewaarschuwd: bioveiligheid blijft een topprioriteit. De jaarlijkse risico-enquête door de dierenarts, verplicht sinds 1 juni 2021, moet gezien worden als een belangrijk hulpmiddel in de bestrijding van Afrikaanse varkenspest.