Meld bacterievuur bij de provincie
Bacterievuur verbrandt bloesems, bladeren, twijgen en zelfs takken tot ze bruinzwart kleuren. Men noemt het vaak perenvuur, omdat vooral perenbomen worden aangetast, maar ook appelbomen en mispels.
Bacterievuur is begin jaren 80 voor het eerst in Haspengouw opgedoken. De gevolgen kunnen bijzonder drastisch zijn: in het slechtste geval moeten hele boomgaarden vernietigd worden.
Bestrijding
Bacterievuur tiert welig in Limburg omdat het een gastheer vindt in meidoornhagen. “Niet onderhouden meidoornhagen”, verduidelijkt gedeputeerde van Landbouw Inge Moors. Hagen die goed onderhouden worden – dus regelmatig gesnoeid – verspreiden het virus minder. Als een eigenaar denkt in zijn meidoornhaag bacterievuur te zien, kan hij het provinciale meldpunt bacterievuur verwittigen. Dit geeft gratis advies en bij een infectie ruimt men gratis de infectiehaard en begeleidt men de eigenaar bij toekomstig onderhoud.
Onderhoudsplicht
De provincie zet sterk in op bestrijding omdat het ook economische gevolgen kan hebben. Zo zijn er buitenlandse exportmarkten die fruit weigeren van regio’s waar bacterievuur voorkomt. Tot 2019 bestond een federale onderhoudsplicht van meidoornhagen. Gedeputeerde Inge Moors vraagt nu aan minister van Landbouw Jo Brouns om aan te dringen bij zijn federale collega’s om dit opnieuw verplicht te maken.
bacterievuur@limburg.be of 011 23 74 38