Mededingingsautoriteit keurt overname BFV door BelOrta goed
Groente- en fruitcoöperatie BelOrta heeft van de Belgische Mededingingsautoriteit groen licht gekregen voor de overname van de Belgische Fruitveiling (BFV). Achter de schermen wordt er al bijna twee jaar gewerkt aan de overname, die op 1 oktober volledig gefinaliseerd moet zijn.
Begin 2022 werd de intentieverklaring voor de overname al goedgekeurd en in de loop van vorig jaar werd er verder gewerkt aan het dossier. Net voor de jaarwisseling vonden beide partijen een juridisch akkoord. Sindsdien werden er op bestuurlijk vlak al enkele wijzigingen doorgevoerd binnen de twee bedrijven.
BMA zet licht op groen
De Belgische Mededingingsautoriteit (BMA) – ook wel ‘concurrentiewaakhond’ genoemd – ziet geen graten in de overname en zette op maandag 11 september het licht op groen na een verkorte procedure. BelOrta is actief in de verkoop van groenten en fruit via haar vestigingen in Sint-Katelijne-Waver, Wezet (Visé), Fernelmont, Sint-Truiden, Zellik en Borgloon. BFV is vooral actief in de verkoop van (hard) fruit en heeft vestigingen in Sint-Truiden, Glabbeek, Zoutleeuw en Vrasene.
Samenwerken loont
BelOrta reageert tevreden op de beslissing van de BMA. “We werken al twee jaar hard aan de overname. Uiteraard zijn we blij dat we nu de laatste noodzakelijke horde konden nemen”, zegt directeur Philippe Appeltans. “De komende weken zullen we alles finaliseren, zodat de overname op 1 oktober helemaal rond zal zijn.”
De BFV-telers kregen eerder al de kans om aan te sluiten bij BelOrta en ook het personeel wordt overgenomen. “Hiermee verstevigen we onze positie als de toonaangevende aanbieder van lokaal en duurzaam geteeld fruit en groenten, zowel voor de binnenlandse markt als voor meer dan 70 wereldwijde exportmarkten”, aldus Appeltans. “Samenwerken loont en samen met onze 1300 telers kijken we dan ook positief uit naar de toekomst.”
En Boerenbond?
Wat betekent de fusie nu voor Boerenbond? We vroegen het aan Pieter Van Oost, adviseur Plantaardige productie bij de Studiedienst. “De economische, klimatologische en politieke context voor de afzet van pitfruit is de laatste jaren sterk geëvolueerd. Zo’n tien jaar geleden stond de wereld voor fruittelers op zijn kop door het sluiten van de Russische markt. Veerkrachtig werd er met succes gezocht naar nieuwe afzetmarkten, binnen én buiten Europa. Daarna volgden nog andere crisissen, zonnebranden, hagelstormen, overstromingen en als klap op de vuurpijl de inval van Rusland in Oekraïne. Meermaals werd de markt enorm verstoord en zochten fruittelers – al dan niet samen met hun coöperatie – naar nieuwe, veilige afzetkanalen. Boerenbond gelooft in het coöperatieve afzetmodel en de verdergaande samenwerking die er nu is ontstaan door deze fusie van BFV met BelOrta. Cruciaal is dat de fruittelers er beter van worden, zodat hun economisch rendement erop vooruitgaat. We wensen BelOrta veel succes en rekenen erop dat ze via slimme marketing en transparante verkoopstructuren mee zullen instaan voor een mooie en duurzame toekomst voor onze fruittelers.”
Cruciaal in deze fusie is dat de fruittelers er beter van worden.
Pieter Van Oost, adviseur Plantaardige productie