Longecho bij vleesvee

17 maart 2023

De vakgroep Vleesvee Oost-Vlaanderen organiseerde op 27 februari een demonstratienamiddag op het bedrijf van Brecht Van Tieghem in Wortegem-Petegem. In het kader van het Pneumonee-project demonstreerde Lowie Thomas van de faculteit Diergeneeskunde in Merelbeke hoe een longecho bijkomende informatie kan geven omtrent de gezondheidssituatie van de kalveren. Lowie heeft ondertussen al 6000 longecho’s uitgevoerd en kon haarfijn uitleggen op de monitor welke longen gezond waren en welke afwijkingen vertoonden.

Voorkomen is belangrijk

Op een vleesveebedrijf is het vermijden van griep bij de kalveren immers een van de belangrijkste zaken. Aparte huisvesting van de jongste kalveren , doordachte vaccinatie en verse lucht via buisventilatie aanvoeren zijn alvast zaken die op het bedrijf van Brecht worden toegepast.

Oorzaak van ziekte kennen is belangrijk

Diverse oorzaken bij een longaandoening, een bacterie of een virus, vereisen immers een andere behandeling. Het meer deskundig inzetten van antibiotica is hierbij mogelijk, volgens Jozefien Callens van DGZ. Een cruciale fase in de kalveropfok bij vleesvee is het moment dat de kalveren van eenlinghutjes in groepjes worden samengebracht. Dan is het belangrijk dat de kalfjes gezond zijn en elkaar niet besmetten.

Er werden heel wat praktische tips en ervaringen uitgewisseld, en daar hoort nu ook de longecho-scan bij om de kalveren gezond te houden.