In een voortzetting van de 'Zet de boer niet botweg aan de kant'-campagne voerde Boerenbond vandaag actie met tractoren in Lubbeek (Vlaams-Brabant).

Tientallen tractoren reden in colonne naar de parking Dorpskring, waarna landbouwers in overleg gingen met lokale politici. Tijdens de actie stond één vraag centraal: ‘Is er nog plaats voor landbouw in Lubbeek?’

Meer lokale initiatieven na grotere protesten

De actie in Lubbeek maakt deel uit van lokale initiatieven die volgen op grotere acties in het kader van ‘Zet de boer niet botweg aan de kant’ vorige week in steden zoals Merksplas, Gent en Roeselare. Boerenbond benadrukt drie essentiële boodschappen voor de land- en tuinbouwers: minder regelgeving en betutteling van overheden, een verbeterde prijsvorming, en meer rechtszekerheid.

Symbolisch hingen landbouwers hun laarzen op de rotonde, als een visuele representatie van de zorgen over afnemende vrijheid, zekerheid en ruimte voor boeren. Tijdens het overleg met lokale politici, onder meer burgemeester Theo Francken (N-VA) was aanwezig, werden de specifieke problemen toegelicht, waarbij de impact op bedrijven en bedrijfsvoering werd benadrukt.

dcd
dfd
df
dfd

In Leuven vond maandagavond een vergelijkbare actie plaats aan de Sportoase, waar enkele tientallen boeren in gesprek gingen met N-VA-kopstukken Ben Weyts en Theo Francken. De geplande lezing van de politici startte een halfuur later door het gesprek met de boeren, die deelnamen aan de tour 'Ben bij de les' over onderwijs en onderwijsbeleid.

Persoonlijk gesprek met ministers

Ongeveer tachtig landbouwers uit de regio Leuven hadden zich ingeschreven om tijdens de vragenronde opmerkingen te uiten over het landbouwbeleid van de Vlaamse regering. Uiteindelijk daagde een vijftigtal boeren op voor het gesprek, dat een uur duurde. De politici boden een luisterend oor en besloten om binnen enkele weken opnieuw samen te gaan zitten.

De 'Zet de boer niet botweg aan de kant'-campagne van Boerenbond markeert een brede mobilisatie op verschillende beleidsniveaus om de uitdagingen waarmee landbouwers worden geconfronteerd onder de aandacht te brengen. De focus ligt op het streven naar minder overheidsregulering, een eerlijkere prijsvorming en versterkte rechtszekerheid voor de sector.

Bron: Boerenbond/Belga, foto's: Philippe Masscheleyn.

fvfv