Lies Sampers

“Landbouw is een mannenwereld, maar er zijn ook boerinnen”

7 december 2022

Lies Sampers uit het West-Vlaamse Vlamertinge heeft samen met haar man Wim een gemengd landbouwbedrijf. Maar Lies is meer dan boerin. Naast mama van drie kinderen is ze ook nog onder meer halftijds verpleegkundige, bestuurslid van Ferm voor agravrouwen, ondervoorzitter van de landbouwraad van Ieper, lid van het oudercomité op school en lid van het Bijzonder Comité Sociale Dienst van Ieper, het comité dat nu de sociale zaken behartigt in plaats van de vroegere OCMW-raad. En daar komt sinds enkele weken bovenop dat Lies verkozen werd tot Strafste Boerin. Vooraf vroeg ik me af hoe ze al die zaken gecombineerd krijgt, maar al tijdens ons gesprek werd me duidelijk hoe positief ze in het leven staat en op die manier onbewust ook nog eens de dag goed maakt van mensen waarmee ze een babbeltje doet.

Lies blijkt in het ziekenhuis te zijn, wanneer ze inbelt voor onze online-ontmoeting, en niet omdat ze moet werken. Ze moest dringend naar de spoedafdeling, nadat haar zoontje Tom na een valpartij symptomen kreeg die wat op die van een hersenschudding leken. Maar multitasker Lies maakt tijd voor ons gesprek. Lies werkt halftijds als ‘gipsmeester’ op de afdeling orthopedie van het Jan Yperman Ziekenhuis in Ieper. Ze bevestigt dat ze graag een babbeltje doet met haar patiënten. “Ze zijn niet ziek. Ik moet bij hen een gipsverband aanleggen en vind het leuk wanneer ze nadien opgemonterd naar huis kunnen.” Haar werkuren vallen zodanig dat ze vooraf en nadien nog haar werk kan doen op de boerderij. Het verzorgen van de kalveren is haar corebusiness. “Ik hou van de kleintjes. Wanneer ik niet moet werken spring ik bij voor het werk van Wim, zodat die ook toekomt aan ander werk, zoals het repareren van machines of de boekhouding. Vandaag zouden we de runderen scheren, maar dat zal voor een andere keer zijn.”

Kandidaat

Lies had altijd veel sympathie voor de verkiezing van de ‘Schoonste boerin’, hoewel de term ‘schoonste’ haar wat afschrikte. Van de ‘Strafste Boerin’ hoorde ze voor ’t eerst toen ze daarover info doorkreeg van de Agra-consulente. De concrete stap heeft Lies maar gezet na het bezoek van een groep kinderen. Ze ontvangt af en toe groepen. “Ik bedacht dat alles er mooi opgeruimd bij lag en heb toen prompt met mijn gsm een filmpje gemaakt en dat doorgestuurd.” Een maand later kreeg ze bericht dat ze verwacht werd voor de kennismakingsdag in Horebeke. “De andere kandidates bleken allemaal wel wat engagementen buitenshuis te hebben: Sandra is schepen van Landbouw, Sabina is onder meer provinciaal voorzitster van Ferm voor agravrouwen in Antwerpen, Lotte is provinciaal voorzitter van Groene Kring Antwerpen, Bo zit in de gemeenteraad en Nele is actief in de landelijke gilde. We hebben een groepje gemaakt, waarin we mekaar tips gaven. De sfeer was heel open, zonder na-ijver.” Diezelfde dag kregen ze nog de individuele opdracht om te ontsnappen uit een escaperoom. Daarom mochten ze mekaar nadien niet meer spreken.

Lies Sampers
Lies Sampers
Een cameraploeg op het erf

Vervolgens kreeg iedere kandidate een dagje een cameraploeg op bezoek. “Ze wilden dat we meer lieten zien dan ons bedrijf en moesten dat zelf organiseren. We zijn gestart in het ziekenhuis. Aanvankelijk wilde ik een collega in het gips steken, maar die kwam liever niet op tv. Gelukkig was er een landbouwer die in het gips moest, en zijn vriendin wist hem te overtuigen om te figureren. Lies trok met die ploeg ook nog naar een vriendin met een hoevewinkel, waar ze geregeld inkopen doet. Dat filmpje was een hit op de Facebookpagina van hoeve Siam. ’s Avonds nam ze de filmploeg mee naar de landbouwraad in Ieper.

Het groepje kandidaten wisselde veel tips uit en postte persartikels. Lies stak zo ook een en ander op over omgaan met de pers. Op de tweede dag zouden drie kandidates afvallen. Er was een ‘Slimste Mens’-achtige quiz. Lies wist vijf van de zes antwoorden, maar het competitiebeest in haar bleef bezig met die zesde vraag, vooral omdat ze zich nadien realiseerde dat ze het antwoord wel wist. “Het was duidelijk dat men zocht naar iemand die toonde wat meer te weten dan het eigen bedrijf. Weet jij welke vrouw als eerste de Nobelprijs kreeg?” Vanaf de eerste aflevering stonden de stemlijnen open. Lies kreeg heel wat support van vrienden en bekenden, maar niemand van de kandidaten wist hoe het verliep met de stemmenaantallen. 

De mensen moeten weten welke inspanningen boeren leveren voor de producten die ze kweken.

Strafste Boerin

Ik vind het belangrijk om te laten zien dat boeren meer zijn dan het MAP en al die discussies met Demir”, reageert Lies op de vraag wat ze wil realiseren als Strafste Boerin. "De mensen moeten weten welke inspanningen boeren leveren voor de producten die ze kweken. Ik wil ook de korte keten promoten: ’t is lekker, vers en van hier. Ik hoop ook dat de crisis maakt dat mensen gemakkelijker teruggrijpen naar appels, peren en ander fruit van hier, in plaats van naar mango’s of avocado’s. Ik wil zeker ook de boerin in de kijker zetten. De landbouw is een mannenwereld, maar er zijn ook boerinnen in het vak. Zelf ben ik boerin geworden door te trouwen met een boer.”

En ze wil ook de andere aspecten tonen. Toen een journalist langskwam voor een interview, kwam net ook de consulente Groene Zorg langs. “We hebben samen een gezellige babbel gehad over groene zorg.” Zo bleek tijdens ons gesprek dat Lies en Wim ook zorgboeren zijn. Tot voor corona hadden ze geregeld jongeren van doorgaans 15 tot 18 jaar, die nood hadden aan een time-out. Door corona viel dit stil, maar de tijd lijkt rijp om opnieuw te starten. “Toen we begonnen, een achttal jaar geleden, waren we zelf nog heel jong. Toen zagen we het niet zitten om aan ouderen te vertellen wat ze moesten doen. Ik denk dat we daarin gegroeid zijn en dat dit nu wel al zal lukken.”

Heeft ze nog dromen? Lies reageert dat ze blij is dat Boerenbond en Ferm haar gevraagd hebben om op de stand aanwezig te zijn op Agriflanders. Ze kreeg veel felicitaties van ministers en parlementairen. Ze hoopt stilletjes om eens met een van hen te kunnen meelopen in het parlement, of wie weet, zelfs in het Europees Parlement. Misschien kan ons gesprek haar of de betrokken parlementsleden daarbij een duwtje in de rug geven?

Lies Sampers

De Strafste Boerin van Vlaanderen is een initiatief van Plattelandstv met de steun van Boerenbond, Fairebel, Ferm, New Holland en Reizen Patteeuw. Je kan de afleveringen herbekijken op www.plattelandstv.be.