Kom Uit Je Kop: 19 november is Internationale Mannendag

16 november 2023

Maandag 19 november is ideaal om de campagne Kom Uit Je Kop weer in de verf te zetten. Deze campagne werd 26 april 2022 gelanceerd en kende al een groot succes. Met de campagne en website 'Kom Uit Je Kop' wil het Vlaams Expertisecentrum Suïcidepreventie aandacht vragen voor het taboe op psychische problemen en zelfmoord bij mannen. Mannen lopenwereldwijd immers een verhoogd risico op zelfmoord. Zelfmoord is in Vlaanderen de eerste doodsoorzaak bij mannen tussen 15 en 54 jaar.

'Kom Uit Je Kop' wil psychische problemen bij mannen uit de taboesfeer halen en mannen (en hun omgeving) aanmoedigen 'uit hun kop' te komen en hulp te zoeken op de manier die het best bij hen past. De campagne beoogt om via herkenbare en hoopvolle verhalen en via tips de mentale gezondheid van mannen te versterken. Daarnaast wil de campagne mannen en hun omgeving helpen om signalen beter te leren herkennen en de drempel naar hulp te verlagen.

De campagne richt zicht tot de hele maatschappij. Samen kunnen we het taboe doorbreken en verandering brengen in hoe we over psychische kwetsbaarheden bij en met mannen spreken. Westreven daarbij naar meer herkenning en erkenning van zorgen waar mannen mee worstelen, meer openheid en meer hulp op maat. Want ook mannen hoeven er niet alleen voor te staan.

Internationale Mannendag op 19 november

Hebben mannen eigenlijk wel een eigen dag nodig? Ja, want ook mannen kampen met een aantal specifieke problemen en die wil de Internationale Mannendag bespreekbaar maken. Het doel van Mannendag is onder meer om positieve mannelijke rolmodellen en gendergelijkwaardigheid te promoten, om de positieve impact van mannen op de maatschappij te vieren en om het fysieke en mentale welzijn van mannen te bespreken. Veel van deze doelstellingen komen ook aan bod in de Kom Uit Je Kop campagne.

Bron: Vlaams Expertisecentrum Suïcidepreventie.

Bekijk ook onderstaande video’s

Op 19 november is het Internationale Mannendag. Een dag om stil te staan bij de problemen van mannen en aandacht te vragen voor hun mentaal welzijn. In Vlaanderen gebeuren 3 op 4 suïcides door mannen. Mannen praten minder en zoeken minder snel hulp. De campagne 'Kom Uit Je Kop’ wil psychische problemen bij mannen uit de taboesfeer halen en wil mannen (en hun omgeving) aanmoedigen 'uit hun kop' te komen en hulp te zoeken op de manier die het best bij hen past.