Klimaatslimme landbouw in het Pajottenland sluit succesvol af

25 november 2022

Met het project 'Klimaatslimme landbouw in het Pajottenland' hebben Boerenbond en Regionaal Landschap Pajottenland & Zennevallei de boerenstiel een duurzaam duwtje in de rug gegeven. Na twee jaar sluit het project met mooie resultaten af.

Vijf klimaatslimme ambassadeurs

Het project ondersteunde en begeleidde een 20-tal (korte keten-) landbouwbedrijven in de ontwikkeling van een energieslim en waterslim bedrijfsbeheer. Daarbij wou het project zeker ook de inspanningen die vandaag in de sector al gebeuren, erkennen. Dit gebeurde aan de hand van vijf klimaatslimme ambassadeurs. Door hun getuigenissen werden zowel consumenten geïnformeerd als collega-landbouwers geïnspireerd om zelf klimaatslim aan de slag te gaan.

Omdat kennisdeling essentieel was in het project, leerden landbouwers van elkaar tijdens twee lerende netwerken en een inspiratietrip per bus. Ook op vorming zowel boer als burger werd tijdens het project ingezet. Landbouwers die geen individueel traject doorlopen, kunnen trouwens zelf na afsluit van het project zelf aan de slag dankzij twee gloednieuwe stappenplannen 'water' en 'energie'. 

Klimaatambassadeurs pajottenland
Inspiratiegids

Het project legde de focus op het herstel van de relatie tussen boer en consument. Als kers op de taart werd de brochure 'Maak kennis met onze klimaatslimme Pajots landobouwers' als een magazine opgevat. Daarin vind men boeiende getuigenissen van landbouwers, een fotocollage van korteketenproducten en zelfs vier recepten samengesteld met chef-koks uit de regio, op basis van echte Pajotse korteketenproducten. De gids kan vanaf eind november gratis opgehaald worden in hoevewinkels, lokale supermarkten, bibliotheken, gemeentehuizen en restaurants in de regio. 

Klimaatslimme landbouw

Meer weten?

Wil je meer weten over het project 'Klimaatslimme landbouw in het Pajottenland'? Neem dan een kijkje op de projectpagina van het project. Hier vind je filmpjes waarin de vijf klimaatambassadeurs hun overtuiging uitspreken. Daarnaast zijn ook het stappenplan water, het stappenplan energie en de inspiratiegids van hieruit te downloaden.