Van 23 november tot 5 december kan je komen kennis maken met de finalisten van Dé Klimaatkoploper. En dit op de KBC-Klimaatavonden. De tweede avond vond op 27 november plaats in Genk. 

Na een welkomstwoord van comedian Joost Van Hyfte en introductie door kantoordirecteur agro bij KBC Johan Blocquiaux, was het aan Boerenbondvoorzitter Lode Ceyssens om te vertellen waarom Boerenbond een Klimaatkoploper zoekt. "Boeren voelen als eerste de klimaatverandering, maar ze zetten zich ook al enorm in voor het klimaat. Een koploper kan inspiratie bieden voor andere boeren. Zulke mensen zijn nodig. Als in de kopgroep van een wielerpeloton iedereen naar iedereen blijft kijken, gebeurt er niets. Daarom zijn koplopers zo nodig, zij sporen de rest aan."

Eén van de vijf boeren die nog kans maken om de titel van Dé Klimaatkoploper in de wacht te slepen is perenteler Mark Nickmans uit Halen. Hij geeft zijn collega-boeren en -tuinders de raad mee om te investeren in klimaatgerechte investeringen. Over de vraag van presentator Joost of hij ervoor zou kiezen een hectare peren bij te kopen, of een containerbatterij, moet Mark niet lang kiezen. "De batterij!"

Joris Relaes, administrateur-generaal van ILVO, gaf een duidelijk relaas over klimaatverandering in het algemeen en de rol van landbouw daarin in het bijzonder. Mitigatie, adaptatie en landgebruik waren daarbij de codewoorden.

Daarna was het aan goochelaar Nicholas, die de monden van alle aanwezigen deed open vallen. Inclusief die van Vlaams minister van Landbouw Jo Brouns. De minister complimenteerde de landbouwsector omdat die een voortrekkersrol opneemt. "Het is een uitdaging voor de sector om te boeren binnen de ecologische grenzen, en dat op een rendabele manier. Maar landbouwers nemen die uitdaging op! Je kan verduurzamen en vergroenen, maar dat kan enkel als je de kans krijgt om te vernieuwen. Ik besef dat dit vandaag heel moeilijk is. De landbouw is een sector die op tal van domeinen wordt uitgedaagd. Avonden als deze, waarbij aandacht gaat naar boeren die het voortouw nemen en de rest van de sector zo op sleeptouw kunnen nemen, zijn daarom heel belangrijk."

Bekijk het fotoverslag.