Kansen voor microalgen in pluimveevoeding: de kip of het ei?

Microalgen zijn microscopische, plantaardige organismen die fotosynthese uitvoeren. Ze verbruiken CO2 en brengen tegelijkertijd zuurstof in de atmosfeer. Ze groeien onder kunst- of zonlicht. Ze zitten vol met nuttige voedingsstoffen. Dit maakt dat ze een waardevolle aanvulling kunnen zijn in veevoeders of een vervanger van traditionele veevoedergrondstoffen. 
In het onderzoek spitst men zich dan ook toe op het gebruik van microalgen in veevoeding. Het project Maestro* bekijkt onder andere wat de toepassingsmogelijkheden zijn in pluimveevoeding.

Eigenschappen van microalgen en voedingswaarde

Microalgen zijn rijk aan hoogwaardige eiwitten met essentiële aminozuren die een kip niet zelf kan aanmaken. Hierdoor zijn ze een alternatief voor soja of andere eiwitrijke voedergrondstoffen. Soorten microalgen zoals Chlorella en Spirulina bestaan zelfs uit meer dan 50% eiwitten.
Microalgen zijn ook een belangrijke bron van vetten. De samenstelling van vetzuren in algen is gevarieerd en bevat onder meer grote hoeveelheden omega-3 vetzuren zoals EPA en DHA. Ze dragen daardoor bij aan een gezond stuk vlees en eieren.
Verder zijn ze rijk aan vitamines A, B, C en E, en antioxidanten, welke allemaal een positief effect hebben op de gezondheid van kippen.
Met meer dan 100.000 verschillende soorten bieden microalgen een enorm potentieel voor verder onderzoek en nieuwe toepassingen.

 

gfbhgfs

Algen bevatten natuurlijke kleurstoffen die al toepassingen kennen in humane voeding zoals gekleurde snoepjes. Bepaalde algensoorten bevatten carotenoïden waaronder β-caroteen en astaxanthine. Deze natuurlijke pigmenten kunnen synthetische kleurstoffen vervangen in een leghennenvoeder om de gewenste eidooierkleur te bekomen. Ze kunnen ook gebruikt worden om het vlees en de poten van vleeskippen een gewenste gele tint te geven, wat past binnen bepaalde concept- of labelkippen.

Sommige algen zijn rijk aan omega-3 vetzuren EPA en DHA, die, wanneer toegevoegd aan het leghennenvoeder, in de eieren terechtkomen en zo de voedingswaarde verhogen. Zo kunnen algen via diervoeding bijdragen aan gezonde en duurzame humane voeding.
De inzet van microalgen in (pre)starter-voeders voor vleeskuikens biedt interessante perspectieven. De bioactieve stoffen en functionele eigenschappen van algen kunnen een optimale darmontwikkeling in de startfase bevorderen, wat leidt tot betere groeiprestaties en sterkere immuniteit van de kuikens. Omdat (pre)startervoer maar een klein deel van de totale voederhoeveelheid uitmaakt bij vleeskippen, kan de hogere kost van algentoevoeging opwegen tegen betere prestaties over de gehele productiecyclus.
Er wordt verder ook gekeken naar het gebruik van microalgen in hobbyvoeders voor kleinvee en in voeding voor siervogels, watervogels en eenden.

Obstakels en uitdagingen

Ondanks hun hoge voedingswaarde en veelbelovende toepassingen vormen vooral de productiekosten, die nog hoger liggen dan die van traditionele eiwitbronnen, en het opschalen van de productie van microalgen nog een belemmering om ze op grote schaal in te zetten in de pluimveehouderij. 
Dit blijkt ook uit een enquête die in het kader van dit Maestro-project is uitgevoerd bij professionelen uit de veevoederindustrie. De resultaten van deze bevraging bevestigen de interesse en het potentieel van microalgen in diervoeding. Maar ze wijzen ook op significante uitdagingen, vooral gerelateerd aan kosten en kennis, die aangepakt moeten worden om een brede acceptatie en toepassing in de sector te realiseren.

Conclusie 

Door hun hoge voedingsgehalte en breed scala aan voordelen voor de gezondheid, kunnen microalgen een waardevolle aanvulling zijn in pluimveevoeder. Ze bieden voordelen voor zowel de gezondheid van de kip als de kwaliteit van het ei.

Meer weten? https://vlaamsemicroalgen.be/

Peter Bleyen
Proefbedrijf Pluimveehouderij

 

*Het project MAESTRO is een initiatief vanuit de Vlaamse Eiwitstrategie. Dit project richt zich op de ontwikkeling van duurzame algenketens voor microalgen, met toepassingen zowel voor humane consumptie als in de dierlijke sector, met name voor pluimvee. De partners in dit project omvatten drie Vlaamse algenkwekers samen met kenniscentra (Radius/Thomas More en het Proefbedrijf Pluimveehouderij) en bedrijven gericht op productie en verwerking van microalgen en specifieke procestechnologie.