Justine Dewitte en Wieland: "Specifieke aandacht voor elke tak."
De grootouders van Justine Dewitte waren actieve landbouwers op ’t Goed ter Heule in Lauwe, dat toentertijd een gangbaar gemengd bedrijf was. Later runde haar nonkel er een vleesveebedrijf en toen werd het stil … tot Justine en haar zus hun interesse in de landbouw uitspraken. Haar zus zou uiteindelijk kleinschaliger gaan boeren in Wallonië, en Justine en Wieland Fisher zetten hun schouders onder een nieuw leven voor het oude pand. De verbouwingen zijn intussen achter de rug. “Soms feliciteren mensen me en zeggen ze: nu ben je er. Maar ik voel dat helemaal niet zo aan. We staan nog maar aan het begin, we moeten het nog waarmaken.”
“Mijn ouders hadden beiden niks met de landbouw. Mijn zus en ik groeiden op op de buiten, maar daar hield het op”, vertelt Justine. “Het was de wens van mijn vader om hier te boeren, en mijn zus zag dat zitten. Ikzelf koos voor een masteropleiding in de biowetenschappen. Daarna ging ik aan de slag als onderzoeker en voorlichter biologische landbouw bij het Proefcentrum voor de Groenteteelt in Kruisem. Dat heb ik tien jaar gedaan. Mijn zus was intussen een andere weg ingeslagen en mijn vader en ik deden ons best om het hier in stand te houden. Tot ik in 2018 de knoop heb doorgehakt en beslist heb om het hier over te nemen, samen met Wieland. Ook hij is niet van boerenafkomst, maar studeerde dierenzorg en natuurbeheer en was al actief als helper op landbouwbedrijven in het buitenland. Zo vullen wij mekaar goed aan: hij de dieren, ik de groenten.”
Onze klanten gaan mee in ons concept.
Kringloop sluiten
Dat haar bedrijf biologisch zou worden, was voor Justine een uitgemaakte zaak. “Mijn vader stond daar sterk achter, dus wij kregen het mee. Bovendien is het een logische keuze omwille van de schaalgrootte. Ons bedrijf heeft 4 ha bewerkbaar land. Ik heb respect voor gangbare boeren, maar voor mezelf ben ik ervan overtuigd dat dit de goede weg is. Ik heb er ook geen moeite mee om te zeggen dat mijn dieren opgegeten worden. Wij doen hier heel bewust aan kringloopsluiten. De mest van die dieren hebben wij nodig voor onze groenten. Mensen die hier komen plukken, geven wij dat hele verhaal mee. Onze manier van werken geeft veel voldoening door de dankbaarheid van de klanten. Als je werkt voor de lange keten, hoor je het toch vooral wanneer er iets niet goed is. Wij krijgen echt complimenten wanneer we een goed, lekker product leveren. Onze klanten gaan ook mee in ons concept. Wie bij ons een feest organiseert, kan niet maanden op voorhand een menu kiezen. Wanneer het bijna zover is, bekijken wij wat er op dat moment beschikbaar is op het veld, en dat belandt op het bord van de gasten.”
Bedrijfsfiche
- ’t Goed ter Heule
- Justine Dewitte en Wieland Fisher, Elliot en Morris
- Gemengd biologisch bedrijf met zelfpluk, dieren, hoevewinkel, educatie, feestzaal en eetkaffee met eigen geteelde producten
- Locatie: Lauwe (West-Vlaanderen)