dfd

Jonathan Holslag op Boerenbond-event agroEUconnect

30 november 2023

Op het vierde agroEUconnect-event van Boerenbond stak Jonathan Holslag de landbouwsector op zijn bekende manier een riem onder het hart.

Jonathan Holslag is professor Internationale Politiek (VUB) en columnist bekend van ongezouten uitspraken zoals “Is Europa nog een speler of een speelveld?” en “Voedsel wordt het goud van de 21ste eeuw”. Hij toonde aan hoe de wereld verandert van machtsconcentratie naar machtsverbrokkeling. Deze eeuw komen alle zekerheden op de helling te staan. Turbulenties worden het nieuwe normaal.

China houdt Europa een spiegel voor

Hij wees op de manier waarop een grootmachten als China met voedselsoevereiniteit en -zelfredzaamheid omgaat. China houdt Europa de spiegel voor!.  Hij ploegde met zijn verhaal door zwarte sneeuw om positief te eindigen met een aantal handvaten voor onze sector want... “In duistere nachten schitteren sterren het felst”.

Hij pleitte voor (politiek) realisme, strijdlust, weerbaarheid, herwonnen sterkte, consequentie en vooral positief ondernemerschap om de boerderij van de toekomst uit te bouwen en de navelsteng tussen boer en consument te herstellen.

Bron: Jacques Van Outryve.