Inzameling van medisch landbouwafval

1 juni 2023

Veehouders voeren enkele diergeneeskundige handelingen zelf uit. Het afval dat dit oplevert, wordt beschouwd als medisch afval. Steeds meer wordt bij controles gevraagd om aan te tonen dat elke afvalstroom op het landbouwbedrijf correct verloopt. Hierdoor komen ook lege medicatieflesjes, naalden, castreermesjes … in het vizier.

Om dit op een betaalbare manier mogelijk te maken, rolde Boerenbond samen met Inagro, de POM en ABS een project uit. Op negen locaties in West-Vlaanderen kunnen veehouders medisch afval reglementair én betaalbaar afvoeren. Meer dan 800 West-Vlaamse veehouders stapten al in.

Werkwijze

Via eenmalig te gebruiken containers (50 l, maximumgewicht 15 kg) wordt het medisch afval verzameld. De volle containers kunnen twee keer per jaar naar een van de verzamelpunten (Kortrijk, Ieper, Veurne, Diksmuide, Jabbeke, Torhout, Beernem, Roeselare of Tielt) worden gebracht. Nadien ontvang je een attest om te kunnen aantonen dat het afval op een reglementaire manier werd afgezet. Vervolgens worden er weer lege containers aangekocht, die je opnieuw kan vullen. De eerste container kost 34 euro. Vanaf de tweede betaal je 24 euro per stuk. Enkel op de eerste container wordt een collectieve ophaalkost van 10 euro aangerekend. Voor het verzamelen van naalden en castreermesjes kan je naaldcontainers aankopen, tegen 1,70 euro (1 l) en 1,91 euro (2 l). Alle inzamel-, transport- en verwerkingskosten zijn in de prijs inbegrepen.

Meerwaarde

Het project biedt elke veehouder de kans om het medisch afval correct af te zetten. Je ontvangt de nodige attesten waarmee je kan aantonen dat het geneesmiddelenafval reglementair werd afgezet. Bovendien halveer je de kostprijs. Wil je deelnemen? Schrijf je dan in tegen uiterlijk 18 juni via deze link. Opgelet, na 18 juni kan je niet meer intekenen voor de inzameling van juni 2023. Het volgende inzamelmoment wordt voorzien in december. Meer info via 051 26 03 80 of westvlaanderen@boerenbond.be.