hnhn

Inzameling medisch afval weer groot succes in kustprovincie

21 augustus 2023

Bepaalde diergeneeskundige handelingen kunnen door de veehouder zelf worden uitgevoerd, denk maar aan vaccineren, inspuiten van bepaalde geneesmiddelen, castratie… Het afval dat dit met zich meebrengt (lege flesjes, naalden, mesjes…) wordt gecategoriseerd onder risico houdend medisch afval.

Hierdoor krijgt de veehouder te maken met de verplichting om dit afval op een verantwoorde manier af te voeren. Lees, dit mag niet zomaar in de vuilnisbak verdwijnen. De afvalstromen op een landbouwbedrijf worden bij inspecties door de overheid grondig onder de loep genomen. Een erkende ophaler dient hiervoor gecontacteerd te worden en het spreekt voor zich dat de kosten hiervoor vaak gemakkelijk oplopen.

Georganiseerde manier van ophaling

Drie jaar geleden sloegen Boerenbond, Inagro, de POM, ABS en de provincie West-Vlaanderen de handen in elkaar om het medisch afval die veehouders verzamelen op een georganiseerde en goedkopere manier te laten ophalen.

fgf

Wat startte met een proefproject in de regio Tielt en de Westhoek, breidde door het grote succes en op aanvraag al snel uit naar gans West-Vlaanderen. Op negen plaatsen in West-Vlaanderen worden op bepaalde data inzamelpunten opgericht, waar veehouders hun gevulde containers met medisch afval mogen afgeven. Tot op vandaag tekenden hier al meer dan 900 deelnemers voor in en samen zamelden ze ongeveer 6600 kg afval in!

De laatste ophaling dateert van net voor de zomer, waar we zagen dat vooral in de Westhoek veel afval werd verzameld (zie grafiek hiernaast).

Hoe gaat het in zijn werk?

Om de zes maanden worden veehouders opgeroepen zich in te tekenen om deel te nemen aan de ophaling. In deze oproepbrief verschijnen eveneens de data en locaties van de ophalingen. De verzamelpunten situeren zich in de regio van Beernem, Diksmuide, Ieper, Jabbeke, Kortrijk, Roeselare, Tielt, Torhout en Veurne. Men kan eenmalig te gebruiken gele containers van 50 liter (maximumgewicht 15 kg) en naaldcontainertjes van 1 of 2 liter aan een democratische prijs aankopen (zie onder), en zo het medisch afval op het landbouwbedrijf verzamelen.

Op elke locatie blijft de afvalvrachtwagen enkele uren ter plaatse, waarbij men de volle containers kan inruilen voor lege containers. Nadien ontvangt men een attest waarmee kan worden aangetoond dat het medisch afval op een reglementaire manier werd afgezet.

fgf
De volgende ophaling wordt voorzien in december 2023

Heb je interesse om deel te nemen aan het project, of heb je nog vragen? Aarzel niet om contact op te nemen met Ellen de Jong, consulent bij de Boerenbond (ellen.de.jong@boerenbond.be, of 0472 343 076)

Bron: Ellen de Jong, landbouwconsulent Boerenbond.