Inzameling medisch afval opnieuw groot succes!
Bepaalde diergeneeskundige handelingen kan een veehouder zelf uitvoeren: vaccineren, inspuiten van bepaalde geneesmiddelen, castratie … Het afval dat dit met zich meebrengt (lege flesjes, naalden, mesjes …) wordt gecategoriseerd onder risicohoudend medisch afval. Hierdoor krijgt de veehouder te maken met de verplichting om dit afval op een verantwoorde manier af te voeren. Lees: dit mag niet zomaar in de vuilnisbak verdwijnen. De afvalstromen op een landbouwbedrijf worden bij inspecties door de overheid grondig onder de loep genomen. Je moet hiervoor een erkende ophaler contacteren. Het spreekt voor zich dat de kosten hiervoor vaak gemakkelijk oplopen.
Project opgestart
Drie jaar geleden sloegen Boerenbond, Inagro, POM, ABS en de provincie West-Vlaanderen de handen in elkaar om het medisch afval dat veehouders verzamelen op een georganiseerde en goedkopere manier te laten ophalen. Wat startte met een proefproject in de regio Tielt en de Westhoek, breidde zich door het grote succes en op aanvraag al snel uit naar heel West-Vlaanderen.
Op negen plaatsen in West-Vlaanderen worden op bepaalde data inzamelpunten opgericht, waar veehouders hun gevulde containers met medisch afval mogen afgeven. Tot nu toe tekenden hier al meer dan 900 deelnemers voor in. Samen zamelden ze ongeveer 6600 kg afval in! De laatste ophaling dateert van net voor de zomer, waar we zagen dat vooral in de Westhoek veel afval werd verzameld.
Hoe gaat het in zijn werk?
Om de zes maanden worden veehouders opgeroepen om in te tekenen voor deelname aan de ophaling. De oproepbrief vermeldt eveneens de data en locaties van de ophalingen. De verzamelpunten situeren zich in de regio’s van Beernem, Diksmuide, Ieper, Jabbeke, Kortrijk, Roeselare, Tielt, Torhout en Veurne. Men kan eenmalig bruikbare gele containers van 50 liter (maximumgewicht 15 kg) en naaldcontainertjes van 1 of 2 liter aan een democratische prijs aankopen (zie onder), en zo het medisch afval op het landbouwbedrijf verzamelen.
Op elke locatie blijft de afvalvrachtwagen enkele uren ter plaatse, waarbij men de volle containers kan inruilen voor lege containers. Nadien ontvangt men een attest waarmee men kan aantonen dat het medisch afval op een reglementaire manier werd afgezet.
De volgende ophaling is voorzien in december. Heb je interesse om deel te nemen aan het project of zit je met vragen hierover? Aarzel niet om contact op te nemen met Boerenbondconsulent Ellen de Jong (0472 343 076).
Ellen de Jong, sectorconsulent