Inspiratiedag alternatieve teelten
Zoek je naar rendabele alternatieven voor de akkerbouwgewassen in je teeltrotatie, maar weet je niet waar beginnen? Op deze inspiratiedag maak je kennis met mosterd, deder, hennep, kruiden en gele erwt. In de voormiddag worden alle gewassen afzonderlijk toegelicht. In de namiddag gaan we dieper in op de afzetmogelijkheden van industriële hennep.
Ben je erbij?
Waar? Farm - made, Schalkhovenstraat 86, 3732 Hoeselt
Wanneer? maandag 25 november: Alternatieve teelten van 11u. tot 13u. & Industriële hennep doet sectoren samenwerken van 14u. tot 17u.
Voor wie? Landbouwers die op zoek zijn naar alternatieven voor hun akkerbouwgewassen en meer willen ontdekken hoe ze onder andere mosterd, deder, hennep, kruiden en gele erwten kunnen opnemen in de teeltrotatie en wat de mogelijke afzetkanalen zijn.
Deelname aan dit event is gratis, maar inschrijven is wel verplicht. Dat kan via onderstaande knoppen, of via lukas.puffet@boerenbond.be.
Over de voormiddagsessie - alternatieve teelten
Mosterd, deder, hennep, kruiden en gele erwten bieden elk interessante voordelen, zowel op teelt- als op afzetvlak. Met mosterd kunnen landbouwers mooi inspelen op de toenemende vraag naar lokaal geteelde gewassen. Deder en andere oliehoudende gewassen zijn gewild voor de extractie van essentiële olie. Het bedrijf Sotecna biedt landbouwers zelfs contracten aan voor de teelt ervan. Herbafrost zoekt dan weer actief naar telers van kwalitatieve kruiden. En Arvesta investeerde in een nieuwe fabriek voor de verwerking van gele erwten, waarvoor het nog steeds leveranciers onder contract zoekt.
Met de expertise van:
- Lukas Puffet (Boerenbond)
- Stefan Vandaele (Sotecna)
- Joris Dillis (HerbaFrost)
- Sander Maes (Arvesta).
Over de namiddagsessie - industriële hennep
Industriële hennep kan lokale overheden, organisaties met gronden , projectontwikkelaars en landbouwers doen samenwerken in de bio-economie. Maar ook op teelttechnisch vlak is het een interessant gewas.
Hennep heeft aangetoond te kunnen gedijen op marginale gronden zoals braakliggende bouwgronden of schrale landbouwgronden. Landbouwers en loonwerkers zijn een cruciale schakel om op deze gronden aan de slag te gaan. Met hun teeltkennis en machines kunnen zij instaan voor de zaai en oogst waarna verschillende industriële actoren de biomassa verwerken tot o.a. isolatiemateriaal, composieten en textiel.
Tijdens deze sessie getuigt landbouwer David Vanvinckenroye over zijn ervaring met het telen van hennep. Je leert waar je tijdens de teelt moet letten, waar je met je oogst naartoe kan en bij wie je terecht kan voor de nodige kennis inzake machines en oogsttechniek.