gbgb

Innovaties bij de vleet op de landbouwbeurs Agritechnica

19 november 2023

Het was alweer vier jaar geleden dat de landbouwmechanisatiebeurs Agritechnica in Hannover kon doorgaan, want de editie van twee jaar geleden werd geannuleerd door de Covid-crisis. Na zo’n lange pauze konden heel wat fabrikanten met meer dan één innovatie uitpakken op de beursvloer.

Ongetwijfeld maakten dit jaar ook heel wat Vlaamse landbouwers de meer dan vier uur durende trip richting Hannover. “Thuis kan je met dit weer toch niet veel doen”, werd vaak als reden aangehaald, maar Agritechnica is ook echt wel de moeite waard. Deze editie verzamelden 2811 standhouders uit 52 landen zich in de hallen van de Hannover Messe, verdeeld over een oppervlakte van maar liefst 389 000 vierkante meter. Wie op één dag alle hallen wilde zien stond voor een bijna onmogelijke opdracht en deed maar best zijn of haar beste stapschoenen aan.

Lees verder onder de foto’s.
dd
fvfv
fvvf

Hoewel Duitse merken een belangrijke plek innemen, is Agritechnica zonder twijfel een internationale beurs van topniveau te noemen. 65% van de standhouders kwam van buiten Duitsland, met China, Turkije, Nederland, Frankrijk en India als de best vertegenwoordigde landen. Met 20 Belgische standhouders was ook ons land duidelijk aanwezig.

Goud en zilver

Ook dit jaar deelde de organisatie via een jury van experten een gouden en heel wat zilveren innovatie-medailles uit. Veel fabrikanten lanceerden hun nieuwe technologieën op de beurs en voor hen betekent een medaille een extra schouderklopje. De CR twin axial rotor maaidorser van New Holland mocht als enige de gouden medaille in ontvangst nemen. Een maaidorser die voorzien is voor het grotere werk, maar zo gebouwd is dat de machine relatief compact blijft. De 17 zilveren medailles beloonden fabrikanten die een stapje verder gingen op vlak van technologie, duurzaamheid, precisie en capaciteit.

Elektriciteit, waterstof of methaan

Alternatieven voor diesel als energiebron was een rode draad doorheen de hele beurs. Elektrische batterijen, maar ook waterstof en zelfs methaan werden aan het publiek voorgesteld als nieuwe aandrijvingsbronnen voor (kleinere) tractoren of machines. Maar ook precisie was een belangrijk thema. Van nog beter afgestelde wiedeggen en schoffels tot ultra precieze meststoffenstrooiers, de beurshallen van Hannover hadden het allemaal in de aanbieding. En ook aan robots in alle maten en voor alle doeleinden was er uiteraard geen gebrek. Al staat de Europese wetgeving in Europa nog op de rem en zullen we deze nog niet meteen autonoom in het open veld aan het werk kunnen zien.

Less is more

Wie Agritechnica bezocht, merkt dat de beurs ook deze editie mee is met de evoluties in land- en tuinbouw. De gigantisch brede machines die vroeger de beurshallen vulden en monden deden openvallen hebben plaatsgemaakt voor formaten die beter passen bij de Europese schaal. De steeds duurder wordende standplaatsen doen fabrikanten uiteraard ook nadenken over optimalisatie van de beursvloer, en dan is het soms beter om verschillende kleinere machines te tonen dan één werktuig van 12 meter breed.

Uitzondering waren uiteraard de nieuwe maaidorsers en de werktuigendrager van het Duitse Nexat die niet mocht ontbreken. Wie een ploeg wou zien, zal lang hebben moeten zoeken op Agritechnica. Schoffels, wiedeggen en andere niet kerende technieken waren vertegenwoordigd bij de vleet. Hoewel heel wat fabrikanten aangaven dat de dagen waarin er veel verkocht wordt op de beurs voorbij zijn, zetten anderen met beurskortingen toch in op het binnenhalen van heel wat nieuwe contracten.

In eigen land

Wie niet naar Hannover kon afzakken hoeft echter niets te missen, want de komende maanden staan zowel Agribex in Brussel als de Agridagen in Ravels nog op het programma. Je hoeft er minder kilometers voor af te leggen en het bier stroomt er iets vlotter uit de kraan dan in Duitsland. Niet getreurd dus.

Bron: Boerenbond.

dfd
fvfv
fvvf
fvfv
vfvf
fvvf