#IC2020: Innovatief idee van landbouwers en burgers krijgt vorm

1 augustus 2021

Halnet won de Innovatiecampagne 2020 en krijgt een jaar lang begeleiding van onze innovatieconsulenten. Volg het innovatietraject van Halnet hier.

Sinds maart zijn innovatieconsulenten Laurens en Tom geen onbekenden meer bij de burgers en boeren van het gehucht Hal in Minderhout. Hal is een landelijke gemeenschap bestaande uit een 60-tal huishoudens waarvan 20 gezinnen een landbouwbedrijf uitbaten. Deze bedrijven hebben allemaal een verschillend profiel van energiegebruik alnaargelang hun specifieke activiteiten. 

  • Een veebedrijf is afhankelijk van de temperatuur.
  • Een melkveebedrijf heeft vooral ’s morgens en ’s avonds een piek in elektriciteitsverbruik net als particulieren
  • Een kippenboer bijvoorbeeld vooral in de zomer. 

Zo ontstond het idee om de handen in elkaar te slaan rond het lokale energiebeheer en om ook om de burgers mee in het verhaal te betrekken. De buurt heeft zich al een tijdje verenigd in een vzw, maar voor dit energieverhaal zal er officieel een coöperatie opgericht worden, Halnet.

Laurens bracht het energieverbruik van de bedrijven in kaart en stelde per gezin een energieprofiel op. Zo kwamen we tot een 'vriendenboekje' met alle energieprofielen van de boeren en burgers die willen meewerken aan 'Halnet'.

Bij de start van dit traject ligt er al zo’n 3.000 vierkante meter zonnepanelen, voornamelijk bij de landbouwbedrijven. Die zijn goed voor 600.000 kilowattuur aan zelf geproduceerde elektriciteit. Samen met de landbouwers bekeken we de opties om samen nog extra energie te produceren. De landbouwers dachten in eerste instantie aan een windmolen, maar dat bleek al snel een moeilijk verhaal. Zo besloten ze om het potentieel van extra zonnepanelen in kaart te brengen.

Wordt vervolgd.