Verschueren

“Het is belangrijk dat de jeugd weet waar hun eten vandaan komt”

23 oktober 2023

Begin oktober vond op de Breykenshoeve in Mol #BOOST! plaats. #BOOST! staat voor BOerderij Op STelten en brengt kinderen uit het vierde leerjaar samen op een landbouwbedrijf voor een leuke dag op de boerderij. Ze doen er activiteiten die gewoon fun zijn, en daarnaast leren ze ook waar ons eten vandaan komt. Een initiatief waar de familie Verschueren zich met veel enthousiasme achter schaart. Tijdens #BOOST! liep het gezin dan ook met brede glimlach rond. Al is de situatie ook wrang, want de vergunningssituatie van het bedrijf is precair. Als er niets verandert, zit dit melkveebedrijf vanaf maart 2024 zonder milieuvergunning.

De Breykenshoeve ligt op een idyllische locatie langs het kanaal Herentals-Bocholt. Het huidige bedrijf is gegroeid uit het gemengd melkvee- en varkensbedrijf van de ouders van Marc. De varkens zijn er intussen niet meer, wel worden hier tachtig melkkoeien gemolken. Om hun aantal dieren te verminderen, deed de familie het jongvee al van de hand. Op de 25 ha landbouwgrond verbouwen ze zelf de voedergewassen die nodig zijn voor hun dieren. Een deel van de melk wordt hier verwerkt en de producten worden rechtstreeks aan de consument verkocht, of geconsumeerd in het horecagedeelte. Op die manier verdienen niet enkel Riet en Marc hun boterham, maar ook hun dochter Nathalie met haar vrouw Ann, en hun zoon Kristof met zijn vriendin. Drie gezinnen, klein bedrijf, korte keten. Het lijkt een bedrijf dat in de hele stikstofsaga als voorbeeld zou kunnen dienen. Maar ondanks dit mooie verhaal en het gunstige advies van de gemeente Mol, slaagde de Breykenshoeve er nog niet in om een nieuwe milieuvergunning te krijgen. Hun huidige vervalt in maart 2024.

Melkvee en korte keten

Riet is trots wanneer ze vertelt over het familiebedrijf. “We hebben een melkveebedrijf met 80 koeien en doen al 25 jaar aan korte keten. Wij verwerken onze melk tot hoeve-ijs en daarnaast hebben wij ook een taverne. We zitten hier langs het kanaal Bocholt-Herentals. Een heel idyllische plaats, waar veel fietsroutes langs komen. De toevallige passanten stoppen hier om iets te eten en te drinken, maar we hebben ook vaste klanten die speciaal voor ons komen.”

“Het werk op het bedrijf doen we samen met ons gezin: mijn echtgenoot en ikzelf, onze dochter met haar vrouw en onze zoon met zijn vriendin.” Drie gezinnen halen dus hun inkomen uit het bedrijf. Een mooi verhaal van een compact bedrijf met stevige sociale verankering is dit dus. Maar er is een maar. “Onze milieuvergunning vervalt op 17 maart 2024. Wij hebben voorlopig al het mogelijke gedaan. We zijn al twee jaar bezig met het vernieuwen van die vergunning, maar wij krijgen momenteel geen groen licht om ons bedrijf verder te zetten.”

Verschueren
Verschueren
Veel steun, maar ook veel stress

“Het is een heel moeilijke situatie en het geeft veel stress. We krijgen gelukkig wel heel veel steun van de gemeente Mol en Boerenbond, die staan volledig achter ons. Wat er nu nog moet gebeuren is een nieuw decreet, dat voor ons wél gunstig is. Wij kunnen ons niet voorstellen dat wij hier zouden moeten ophouden met ons melkveebedrijf. Het bedrijf bestaat sinds 1956, wij zetten het werk van mijn schoonouders voort. De grond waarop wij boeren is een voormalig koninklijk domein. Na de Tweede Wereldoorlog werden hier 27 identieke landbouwbedrijven gebouwd, met als doel de bevolking van goed en betaalbaar voedsel te kunnen voorzien. En dan gebeurt dit, het lijkt wel de omgekeerde wereld. We gaan dat overvloedige eten toch niet weer afnemen van de mensen?”

Bedrijfsfiche

  • Breykenshoeve
  • Riet en Marc Verschueren, dochter Nathalie en Ann, zoon Kristof en Liesbeth
  • Melkveebedrijf met verwerking en taverne
  • Locatie: Mol (Antwerpen)

Ik heb alleen maar blije gezichten gezien en enthousiaste kinderen gehoord.

Boerderij op stelten

Maar Riet en haar gezin zitten niet te treuren. Heel enthousiast maakten ze van hun bedrijf de perfecte locatie voor #BOOST! “We hebben meegedaan met #BOOST! omdat we het heel belangrijk vinden dat de jeugd perfect weet vanwaar het voedsel komt.”

Met #BOOST! wil Boerenbond leerlingen de kans geven om zelf op ontdekking te gaan, door een kijkje te nemen achter de schermen van een hedendaags landbouwbedrijf. Zo zien ze zelf hoe de vork in de steel zit. Het is de bedoeling dat dit concept op meer locaties zal plaatsvinden, maar het was niet toevallig deze keer in Mol. De afgelopen 24 jaar heeft de Molse landbouwraad al elk jaar boerderijbezoeken georganiseerd. Ook de Breykenshoeve was dan een vaste waarde. Voor de 25ste editie mocht het iets meer zijn. Behalve de traditionele rondleiding waren er workshops en randanimatie, een frietjeslunch ’s middags en een ijsje om de dag af te ronden. In totaal ging het om de vierde leerjaren van elf basisscholen uit de gemeente die op bezoek zijn geweest bij de Breykenshoeve, en ook bij de nabijgelegen vzw Kemp, een schapenhouderij. Met succes! “Ik heb alleen maar blije gezichten gezien en enthousiaste kinderen gehoord”, rondt Riet af. “Ik denk dat we hiermee gescoord hebben!”