Het bedrijf beter maken

Eind vorig jaar volgde Alfons Van Hulle de cursus Agrocoach rond tewerkstelling van personeel. “Je moet openstaan voor nieuwe ideeën. Met die eigenschap kom je al heel ver.”

Nieuwsgierig zijn naar hoe anderen problemen oplossen waar jij  wellicht ook mee te maken hebt. Ideeën meepikken. Lessen trekken uit het verhaal van je collega’s. Bijleren. En  al die kennis gebruiken om je bedrijf en je bedrijfsvoering te optimaliseren. Daar  gaat het om”, zegt Alfons Van Hulle (30) die samen met zijn ouders een gespecialiseerd
groentebedrijf uitbaat in Torhout. Alfons is ook bestuurslid van Groene Kring. “Dat is ook een goede leerschool. We organiseren regelmatig studievergaderingen en bedrijfsbezoeken. Dit biedt veel kansen om je netwerk uit te breiden.” 

Meer verantwoordelijkheid

Op een vijftal ha staan rucola, microleaf, babyleaf en eetbare bloemen. Deze producten worden vermarkt in de REO Veiling onder het kwaliteitslabel Tomabel.

“Nog dit jaar begint de bouw van een nieuwe serre op de huiskavel”, vertelt Alfons. “Als die in productie is, zullen we de arbeidsorganisatie grondig en kritisch bekijken. Stapsgewijs willen we de inzet van de Poolse medewerkers optimaliseren. Tijdens de cursus Agrocoach heb ik al goede ideeën opgedaan over hoe we dat moeten aanpakken. Ondertussen  hebben we al kleine wijzigingen doorgevoerd om het personeel efficiënter in te zetten. Wij geven hen steeds meer verantwoordelijkheid bij het verpakken van de producten en bij het klaarmaken van de bestellingen. Dat gaat niet van de ene dag op de andere. Er is niet alleen het leerproces. Je moet er ook rekening mee houden dat de werkrelaties onder het personeel veranderen als je de ene of de andere meer verantwoordelijkheid geeft.”

 “Met een goede coaching van de medewerkers verdien je tijd en geld. Het maakt het werk aangenamer. We leren hen alle facetten van het werk (oogsten, transport,
wassen, verpakken, verzenden …).

Zo kunnen ze elkaar vervangen en zijn we er zelf niet de dupe van wanneer iemand uitvalt. We leren ze verantwoordelijkheid te nemen zodat ze zelf een nieuwe taak kunnen opnemen als de andere afgewerkt is. Zo kunnen ze zelf een probleem aanpakken en zullen ze meer met mekaar communiceren. Het resultaat is dat iedereen zich meer betrokken voelt bij het bedrijf.”

Snel naar de praktijk

“Met de tuinders praten wij vaak over dezelfde onderwerpen. Op zo’n cursus leer je veel uit de ervaringen van de andere deelnemers die uit heel verschillende sectoren komen. De eerste bijeenkomsten is het wat zoeken. Maar gaandeweg leer je mekaar beter kennen en worden de gesprekken boeiender. Je gaat dan al gemakkelijker praten over  problemen  en nadenken over oplossingen. Het resultaat na 8 lessen is dat je niet alleen met een dikke farde zit met boeiende presentaties, maar ook met je hoofd vol
nieuwe ideeën. Je moet de discipline opbrengen om al die kennis verder te laten rijpen en bij gelegenheid in praktijk te brengen.”