Hendrik Vyt hergebruikt het waswater van zijn mobielegotensysteem

26 augustus 2021

Hendrik Vyt is een jonge, enthousiaste slateler uit Beveren. In 2012 stapte hij in het bedrijf van zijn ouders Florent en Marie-Louise. Hendrik hergebruikt het waswater van zijn mobielegotensysteem, waarmee hij samen met zijn ouders en zijn echtgenote Yentl krop- en multicolorsla teelt. Hij behandelt dat waswater op een heel verstandige manier.

Hendrik (29) volgde een tuinbouwopleiding aan de Land- en tuinbouwschool Sint-Isidorus in Sint-Niklaas en koppelde daar een zevende jaar Landbouwmechanisatie in Gent aan. Zijn ouders hadden in Melsele een 7000 m² groot serrebedrijf met kropsla en tomaten. Vermits dat niet kon uitbreiden, startten ze in 2002 op een locatie in het nabije Beveren. “In 2012 stapte ik mee in het bedrijf. In onze serre, die in totaal 3 ha groot is, telen we kropsla op 2 ha en multicolorsla op 1 ha”, start Hendrik zijn verhaal. “Dankzij de SON-T- en ledverlichting kunnen we het jaar rond zware kropsla en mooi gekleurde multicolorsla leveren. Volgend jaar gaan mijn ouders met pensioen en wil ik het bedrijf overnemen, samen met mijn echtgenote Yentl. We zetten al onze sla af via BelOrta.”

Voordelen MGS-systeem

Sinds 2018 telen Hendrik en Yentl hun sla op het mobielegotensysteem (MGS). Een van de voordelen van dat systeem is een relatief laag waterverbruik per krop sla. Al het drainwater wordt centraal afgevoerd via een opvangsysteem op het einde van elke goot. “We hebben twee vertrekputten met proper water en twee retourputten”, legt Hendrik uit. “Bij het proper water worden voedingsstoffen toegevoegd. In de retourputten wordt het drainwater opgevangen, dat na zuivering in een zand- en actieve koolfilter weer bij het proper water wordt gepompt.” Met fysische ontsmettingsmethoden kunnen wortelziektekiemen in het MGS-systeem worden bestreden. “Ik voeg twee keer per week ‘goede’ bacteriën aan het water uit het systeem toe via het product Cytobac. Die goede bacteriën vallen de ‘slechte’ aan, die de plant afscheidt. Daardoor blijft de kwaliteit van het water op peil. Ik ben een van de weinige telers die dit toepast, want het is redelijk duur. Maar dankzij deze techniek heb ik geen wortelproblemen, want de plant krijgt meer wortels, die ook meer vertakt zijn. Het nadeel hiervan was dat er bij de reiniging van het MGS-systeem wortelresten in de goten bleven steken. Ik zette een zwaardere pomp in voor het waswater van de goten, maar toen bleek dat ik onvoldoende water had. Daarop installeerde ik een trilzeef vroeg in het waterrecyclingproces. Die filtert er met een hoge capaciteit vrijwel alle afvalstoffen (zand, wortelresten …) uit.”

Omdat de opslag van regenwater in de waterput vrij krap bleek, legde Hendrik twee jaar geleden nog een waterbassin bij aan. Daardoor kwam de opslagcapaciteit op 43.000 m³ regenwater, dat gebruikt wordt om de sla op te kweken.

Ontsmetting van de goten

Na elke teeltronde worden de goten gewassen. Meestal wordt er waterstofperoxide aan het waswater toegevoegd om ze volledig te reinigen en ontsmetten. Maar Hendrik opteerde, als een van de weinige telers in Vlaanderen, voor een product op basis van de actieve stof natriumhypochloriet. “Die ontsmet nog beter. Als er toch een restant van een wortel in een goot zou blijven steken, is dat ontsmet en zal het niet leiden tot ziektes. Ik vind het belangrijk om met een schone goot te starten. Als die geen ziektekiemen meer bevat, krijg je een ideale start. Nadat de goten gewassen zijn, komen ze onder het MGS-systeem terecht. De volgende dag, als we ze weer nodig hebben, zijn de goten droog en is het resterende natriumhypochloriet eruit verdampt. Ik ben tevreden over het systeem. Het vergde wat aanpassingen en ik moest investeren in een trilzeef, maar voor de rest viel het mee.”