Door de hoge energieprijzen is de interesse van landbouwers in biovergisters sterk gestegen. Dat bleek uit de opkomst bij onze demodag pocketvergisting in Torhout. Deze vond plaats op het melkveebedrijf van Bjorn Moyaert.
Door de overweldigende vraag van landbouwers organiseerde Boerenbond dit jaar al meer dan 12 demodagen waarbij verschillende groene energietechnieken besproken werden. “Nu ligt de vergunning voor een pocketvergister nog moeilijk, maar dan kan altijd veranderen en dan is men er beter klaar voor”, zeg consulent energie & klimaat Laurens Vandelannoote.
Demodagen energie
De parking bij ijshoeve ’t Moereveld in Torhout is volgepakt met auto’s. Toch zijn het niet de ijsjes waar de bezoekers voor komen. De ijsboerderij-melkveehouderij van Bjorn Moyaert was vorige week het toneel van een demodag over biovergisters. Boerenbond organiseerde de voorbije maanden meerdere informatiedagen op boerenbedrijven over verschillende technieken voor groene energieopwekking of opslag van stroom. "We hebben dit jaar al 12 demodagen kriskras door Vlaanderen georganiseerd. De interesse onder boeren is enorm door de gestegen stroomkosten”, vertelt Laurens Vandelannoote, energie-adviseur van Boerenbond, en organisator van verschillende demodagen. “Vandaag gaat het over biovergisters, maar we hebben ook demosessies gehouden over zonnepanelen, zonneboilers, windmolens en batterijpakketten”, vervolgt hij.
Antwoord op groeiende stroomfactuur
Het is daarom niet vreemd dat de zaal van de ijshoeve goed gevuld was met 60 boeren, bijna allemaal melkveehouders. Onder de aanwezigen onder andere melkveehouder Luc Callemeyn uit van Baliehof uit Jabbeke met diens schoonzoon en bedrijfsopvolger Mathias Deloddere. “De stroomrekening op ons bedrijf is gestegen van 4.000 euro per maand naar 9.500 euro en dan hebben we recent ook nog eens 250 zonnepanelen gelegd” vertelt de boer die jaarlijks 700.000 liter melk verwerkt tot kaas en yoghurt. Het is ook deze zuivelbereiding die energie-intensief is en de aanschaf van een biovergister interessant maakt.
Behalve de groene stroom, krikt de installatie volgens Bjorn Moyaert ook de kwaliteit van de mest op. “Er ontstaat en homogenere massa die makkelijker te verwerken is. Daarnaast is de stikstof sneller beschikbaar voor de planten.” Dat laatste merkt hij volgens eigen zeggen uit het feit dat het gras sinds het gebruik van het digestaat uit de pocketvergister sneller groeit.
Bron: Vilt
Volg jij graag een demonstratie energietechnieken bij een collega?
Ben je benieuwd naar welke andere energietechnieken boeren gebruiken om het klimaat te helpen en tegelijk hun energiefactuur te drukken? Schrijf je dan snel in voor onze volgende demodagen. Info en inschrijfopties vind je via deze pagina.